Å være profesjonell

Å være profesjonell betraktes nesten utelukkende som noe positivt. Når noe er riktig godt gjort, kan man for eksempel høre at det blir sagt «det var virkelig profesjonelt utført» Men hvordan skal vi som lærere framstå som profesjonelle? i dette innlegget vil jeg legge fram noen tanker jeg har for hvordan den profesjonelle læreren skal være.

Læreren har formell makt: Det vil si at vi som profesjonelle lærere må være tydelige slik at elevene kan ta stilling til det en står for. Vi må være tydelige i våre valg og verdier. Opptre som tydelige og autoritære voksne og formidle fagstoffet på en god og oversiktlig måte. Vi må være tydelige i møte med elevene, slik at de vet hva vi forventer av dem og at vi bryr oss om dem.

Læreren har faglig makt: Elevene er på skolen for å lære. Og det er vi som profesjonelle lærere som skal formidle ny kunnskap til elevene. Vi må ha en god faglig kompetanse og en god formidlingsevne. Men vi må også ha kunnskap om elevene, skape gode elevrelasjoner slik at vi vet hvordan de ulike elevene lærer best. Vi må ha kunnskap om tilpasset opplæring slik at vi kan legge til rette for et godt undervisningsopplegg til alle elever.

Læreren har karismatisk makt: Elevene tilbringer mye tid på skolen, og vi er derfor en viktig person i elevenes oppvekst. Den profesjonelle lærer må ha en god personlighet og vise at vi bryr seg om elevene. Vi må være en god rollemodell, noen elevene kan se opp til! Vi må være autoritære men samtidig en venn for elevene. Vi skal hjelpe elevene til å få tro på seg selv og bli selvstendige. Power Point. Profesjonsetikk, Bjørg Solstad.

Postholm m.fl. kap.9 oppsummerer lærerprofesjonalitet på en god måte. «Lærerprofesjonalitet består av pedagogikk, yrkesetisk og faglig kompetanse, ansvarlighet i forhold til retningslinjene man må følge, å kunne være rettferdig og vise omsorg, og til slutt er det viktig å være engasjert i forhold til yrkesutøvelsen».

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *