Leseglede og leselyst

 
Oppgave: Fortell medstudentene dine
om grunnen til at du valgte å studere skolebibliotekkunnskap. Hva er du interessert i ved studiet, og på hvilke områder er det du håper du kan utvikle kompetansen din?
Jeg har alltid elsket å lese. Mine foreldre leste mye til meg da jeg var liten, jeg hørte en god del på lydbok (kassett) og jeg lærte meg lett sangtekster og små dikt og regler. Jeg husker særlig godt bøkene av Astrid Lingren og Roald Dahl, og jeg har til om med oppkalt min egen datter etter en av disse bøkene.
Følelsen av å fortape seg helt i en bok, å leve seg inn i en annen verden, unner jeg alle. Særlig er jeg opptatt av at barn skal få muligheten til å oppdagene at slike verdener finnes.
Leseglede og leselyst mener jeg er veldig viktig for å delta i dette bokuniverset.
I ungdomsårene hadde jeg som mange andre en lang periode uten å lese særlig mange bøker. Jeg hadde vel mer enn nok med å sette meg inn i alt av pensumlitteratur som «måtte» leses og glemte helt lysten til og gleden ved å lese.
I dag er jeg fremdeles en periodeleser, men ofte har jeg det aller best når jeg har en god bok å leve meg inn i. Jeg leser helst romaner, gjerne fra andre kulturer, men er også blitt mer og mer opptatt av norsk littaratur. Gjennom høytlesing for barna mine har lesegleden i barnelittereaturen gjenoppstått, og barna er blitt revet med. Det er et fast rituale og lese hver kveld og enda mer i helger og ferier. Vi har vår egen kurv der vi oppbevarer bøkene vi månedlig låner på biblioteket, og den kurven er som regel full!
I tillegg har jeg begynt å skrive litt, noe jeg også likte godt som barn og ungdom. Da jeg var hjemme i min første perminsjon kom plutselig et plott til en historie til meg. Jeg begynte å skrible det ned, og det ble etterhvert til en lengre tekst, som ble til et manus, som jeg har levert inn til forlag. Jeg har etterhvert skrevet flere slike manus og et par av dem har jeg levert inn til forlag. Jeg har fått noen veldig fine tilbakemeldinger,  men også en del «ditt manus er dessverre ikke antatt».  Nåløyet er veldig trangt, og det er en lang vei å gå, men min store drøm er fremdeles å debutere som barnebokforfatter.
Og det var gjennom lesing og skriving av barnelitteratur at jeg startet mitt søk etter å finne et studie som kunne være av interesse. I fjor landet da valget på Barne- og ungdomslitteratur på Skolebibliotekkunnskap 2. Jeg syntes det var kjempespennende å dykke lenger ned i dette fagfeltet, og jeg lærte mye nytt. Særlig var det interessant å lære mer om bildebøker, fantastisk litteatur og lettlestbøker.
Jeg jobber nå på en skole som spesialpedagog med barn med spesielle behov. Dette er et spennende og krevende fagfelt. Jeg opplever ofte at disse barna har en ekstra trang til å roe ned og koble av. Her har jeg sett resultater både av å bruke yogaøvelser og høytlesing av bøker. Det kan i blant være krevende å finne passende litteatur til disse barna som ikke leser så mye selv og de kan lett henge seg opp i spesielle bøker. Jeg har lest ganske mye «Mamma Mø» siste årene 😉
Skolen er delt i to bygg på grunn av rehabilitering, slik at biblioteket også er oppdelt. Dette fører til at biblioteket nå er et ganske kjedelig, lite rom med brune bokhyller. Når vi skal inn i et nytt skolebygg, vil vi få et splitters nytt bibliotek. Det blir veldig spennende og jeg håper på å bli en større del av arbeidet her.
Nå som jeg har fortsatt på studiet, ønsker jeg å lære mer om å drifte et skolebibliotek i tillegg til å sette meg enda mer inn i hva det er som fremmer leselyst og leseglede hos barn. Siden jeg ikke har vært med i biblioteksarbeidet på min egen skole, har jeg mye å lære her. Jeg er også veldig opptatt av å fremme leselyst hos barn med spesielle behov. En side der jeg har funnet en del bøker til disse barna på denne siden
https://boksok.no/ Dersom noen som leser dette har forslag til flere slike sider, så del det gjerne med meg.
Da jeg besøkte bibliotek og byarkiv i Tromsø ble jeg veldig inspirert til å lage egne utstillinger for barn og å kategorisere bøker for de med spesielle leserbehov. Jeg avslutter med å dele noen bilder fra dette besøket.

4 tanker om “Leseglede og leselyst

  1. Hei, Ragnhild.
    Takk for fint innlegg. Det er flott å lese at du er så glad i å lese. Det er et godt utgangspunkt for å arbeide med litteraturarbeid i skolen. Jeg håper studiet kan gi deg gode innspill i prosessen med å bygge nytt skolebibliotek på skolen. Det høres ut som et spennende arbeid. Så til slutt et lite råd. Bildene du bruker i innlegget, er litt uklare, og de mangler opplysninger om fotograf. Det kan du ta med deg som et innspill dersom du skal skrive flere blogginnlegg. Lykke til med studiet!
    Beste hilsen Ingeborg

  2. Så gøy å høre at du liker å lese. Jeg er helt enig med deg at bøker kan være et godt hjelpemiddel for å koble av fra det virkelige liv. Nesten en «flukt fra virkeligheten». Alle skoler burde ha et godt tilbud på skolebibliotekfronten, og forhåpentligvis blir tilbudet bedre hos dere nå som det blir ombygging. Jeg er selv en stor fan av høytlesning og har lest alle Harry Potter-bøkene høyt for broren min.
    Gode bøker er gull verdt!

  3. Jeg har også alltid elsket å lese, og kjenner enda gleden ved å bli fanget i en bok. Da må jeg gjerne «varsle» resten av familien, for hvis boka er god, forsvinner jeg litt i dens univers. Da kan jeg bli så oppslukt at jeg ikke hører at noen snakker til meg.
    Jeg tror ikke det bare er barn med spesielle behov som trenger å avkoble med bøker. I dagens multimediesamfunn der vi blir overfylt med inntrykk, tror jeg roen en bok kan skape, er verdifull for dagens barn og unge. Uansett hvilke behov de har, hvilken alder de er i, eller hvilke interesser de har, kan alle finne en bok som gir de gleden av å bli oppslukt i et fiktivt univers.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *