«Tonje Glimmerdal» – en anbefaling fra skolebibliotekaren

Boken om Tonje Glimmerdal er skrevet av Maria Parr i 2009. Det er en bok utgitt av Samlaget for barn mellom 9 og 12 år. Den har er blitt veldig populær og har fått mange fine priser som Brageprisen og Teskjekjerringprisen. Boken passer best som høytlesing hjemme eller i klassen. Da kan også dere som er yngre enn 9 år få glede av denne fantastiske historien. Dere som leser mye og liker å lese lengre bøker kan også lese denne alene.

Dersom dere liker Pippi Langstrømpe, så vil dere også like Tonje Glimmerdal. Hun er ganske sprø, vill og full av selvtillit! Hun ville nok ha passet rett inn i Pippis motto: «Det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg helt sikkert». Tonje sier selv i boken: «en trenger to ting her i livet, fart og selvtillit!» Og fart og spenning er det mye av i denne boken. 

Allerede i første kapittel får vi lese om at Tonje nesten tar en salto på ski. Øverst Glimmerdalen der hun bor, er det et høyt fjell som heter Vardetind. Der har Tonje gått opp på ski og så setter hun utfor i retning av en spiss stein, dekket av snø, som et stort skihopp. Det er stupbratt og det kiler i magen. Hun synger mens hun setter utfor og svever avgårde, tar en halvveis salto og lander opp-ned i snøen.

Å, fy flate for ein fart! Åh, gru på jord kor Veslehammaren veks framfor henne. At ho aldri lærer. No er ho der snart. No begynner det snart å gå oppover. Tonje lèt att auga. Der er kanten. Det kiler i magen og prikkar i beina. – Du gode, gamle fioooooooooooooooooooo..!

Tonje er 10 år gammel, har langt rødt hår med løvekrøller. Moren til Tonje er mye ute og reiser med jobben, og faren lar henne være mye ute å leke for seg selv. Det er ingen barn i Glimmerdalen.  Bestevennen hennes er 74 år og heter Gunnvald. Han er gudfaren hennes og har alltid vært der for henne. Når hun hopper på ski, sitter han og speider etter henne gjennom vinduet. Han hjelper henne også med å lage en perfekt rattkjelke som heter «Glimmerdalsgliset». Med denne raser hun rundt i Glimmerdalens største bakker.

Klaus Hagen er eier av campingplassen i bygda og han hater barn. Tonje Glimmerdal klarer ikke å forstå hvorfor. Det er heller ikke lov til å ta med barn til helsecampen hans og da det en dag dukker opp to barn blir hun overrasket. Ole og Bror blir Tonjes nye venner, men det viser seg at de ikke  får være i bygda særlig lenge…

 En dag finner Tonje en bok i stuen til bestevennen Gunnvald. Det er boken om Heidi som er en foreldreløs jente som flytter til bestefaren sin i Alpene i Sveits. Tonje lurer veldig på hvorfor Gunnvald er så opptatt av denne boken. En dag dukker det også opp et brev som kommer fra en dame som heter Anna Zimmermann. Etter hvert skjønner Tonje at Gunnvald har holdt ting skjult for henne. Han har en fortid som hun ikke har visst om. Etter hvert får Tonje nøstet mer og mer opp i denne historien.

Det skjer stadig noe nytt i denne boken og flere spennende personer dukker opp. De blir viktige i Tonjes liv. Men en av de viktigste for henne er Gunnvald, og når hun oppdager at han har løyet til henne, så blir det også en tøff tid for henne.

Men jeg kan røpe så mye som at det meste ordner seg til slutt;)

Denne boken vil være fin som underholdning, men er også en bok som gjør at tanker vil dukke opp. Den tar opp fine temaer om vennskap og  familie.  

Dette er en utrolig spennende og morsom bok.

Jeg håper du vil like den like godt som meg !

Vil du se et lite klipp fra teaterstykket på DNS om Tonje Glimmerdal?

http://www.dns.no/program/2016/tonje-glimmerdal/

Her kan du lese mer om forfatteren Maria Parr og hennes bøker:

https://samlaget.no/collections/maria-parr

 

 

3 tanker om “«Tonje Glimmerdal» – en anbefaling fra skolebibliotekaren

  1. Hei Ragnhild
    Du har skrevet et personlig og fengende blogginnlegg som henvender seg direkte til elevene. Jeg liker godt at du har med flotte linker og sitat fra boka, slik at elevene får en smakebit av både innhold og språk. Det er et fint grep at du nevner boka om Heidi, og at Gunnvald er veldig opptatt av denne boka, uten at du røper noe om datteren. Jeg ville nok kanskje ha unnlatt å nevne at det går bra til slutt, men kanskje heller fjernet den setningen.

    Fint at du kommer med en personlig oppfordring på slutten, der du håper at leseren vil like den like mye som deg. Dette tror jeg er lurt, for ofte har skolebibliotekaren en større påvirkningskraft i forhold til å anbefale bøker enn det læreren har.

    Jeg syns også det er bra at du ikke nevner noe om at boka er på nynorsk, da denne boka er en gavepakke i forhold til å formidle positive holdninger til nynorsk.

    Hilsen Ingvild

  2. Fint at du sammenligner med Pippi! Om jeg hadde vært et barn eller en forelder på jakt etter en bok å lese hadde den detaljen hjulpet meg. Du får frem farten og spenningen i boken på en veldig fin måte, språket i blogginnlegget flyter og er godt å lese. Morsomt at du linker til teaterstykket.

  3. Jeg synes du har skrevet en veldig fin anbefaling av boka. Likte innledningen din spesielt godt hvor du skriver kort om boka, hvem den passer for og sammenligningen med Pippi Langstrømpe. Du har skrevet på en god måte som gjør at man får lyst til å lese boka. Jeg syns også du treffer målgruppen for denne boken godt i innlegget. Kanskje røpet litt for mye når du skriver at det meste vil ordne seg, men en veldig fin omtale. Jeg vil til slutt legge vekt på at du har brukt veldig fine lenker i innlegget ditt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *