Sirkelen

Den spennendes ungdomsromanen Sirkelen av Sara B. Elfgren og Mats Strandberg ble utgitt i 2011 i Sverige, og oversatt til norsk i 2012. Den har blitt kritikerrost og solgt til forlag over hele verden. I 2015 kom det til og med en filmatisert versjon av boken. Sirkelen er bok 1 av en triologi som nå er avsluttet. Jeg har ikke hørt noe om at de andre bøkene skal bli lagd film av.

Sirkelen  Ild Nøkkelen

Jeg likte boken veldig godt og fant frem filmen med en gang jeg oppdaget at den var blitt laget. Traileren til filmen kan en finne her på youtube: https://www.youtube.com/watch?v=Lic7iLWwC18

Filmen syntes jeg var så som så. Den var ikke dårlig, men jeg likte ikke at de hadde kuttet ut flere a de jeg syntes var viktige karakterer for historien. Det jeg derimot syntes de virkelig fikk til var hvordan karakterene ble fremstilt. De traff blinkskudd med valg av skuespillere og fra nå av er det bare de jeg ser for meg når jeg leser om de seks jentene fra den lille svenske byen Engelsfors.

Minoo, Rebecka, Anna-Karin, Vanessa, Ida og Linnea er de seks hovedkarakterene i Sirkelen. De er ikke venner og det eneste de har til felles med hverandre er at de går på samme skole – og at det at de plutselig har fått vite at de alle sammen er hekser! Livet i den stille og kjedelige småbyen tar en brå ending når det viser seg at onde krefter samler seg på skolens område, og det er opp til de seks nyutnevnte heksene å sette en stopper for det.

Med dette som sammendrag kan boken nesten høres ut som en stor, og ikke minst lang, klisje. Boken er nemlig på over 500 sider! Det som derimot gjør fortellingen så enormt fengende og original er måten forfatteren har formet boken på. Det er ikke bare en fantasy fortelling der det gode møter det onde og alle karakterene vi møter er endimensjonale og upersonlige. Sirkelen er så mye mer enn det! Ved å ta seg tid til å bygge opp karakterene har forfatteren gitt de stereotypiske, men veldig egne personligheter. De er stereotypiske i den forstand at de er lett gjenkjennelige som for eksempel den blonde bimboen Vanessa, eller bitchen Ida som liker å gjøre livet surt for den stille Anne-Karin. Det er likevel en dybde i dem som vi ikke ser så ofte i fantastisk litteratur for ungdom.

Jeg tror det vil være lett for ungdom å kjenne seg igjen i karakterene og de utfordringene de står ovenfor. Som det å finne seg selv og ta vare på det samholdet en har bygget. Bokens form med den skiftende synsvinkelen og realistiske settingen gjør at en lettere identifiserer seg med de unge protagonistene. Jeg syntes hvertfall det var veldig kjekt å følge de ulike karakterene og få deres perspektiv på ikke bare de overnaturlige hendelsene som skjer rundt de, men også ungdomslivet generelt. For eksempel kan en følge mobbeofferet Anna-Karin sine hverdagshendelser en stund, før en skifter synsvinkel og en får se henne gjennom øynene til den skoleflinke Minoo som egentlig syntes synd i henne. Jeg syntes hvertfall dette skaper for en mye bedre og variert leseropplevelse, spesielt som ungdom da det ofte er spennende å lese om andre sine problemer.

Tematisk tror jeg alle som har lest boken kan være enige i at, ja, det handler strengt tatt om det gode mot det onde, men mye på grunn av det realistiske i det fantastiske så ligger det sterkeste fokuset på sosiale relasjoner og det å være ungdom. For å si det sånn så er det en grunn til at Harry Potter bøkene har solgt som hakka møkk. Det brede persongalleriet og de detaljerte problemstillingene karakterene der må stå ovenfor gjør at lesere i alle aldre blir dratt inn i historien. Om det så er Harrys egne kjærlighetsdramaer eller de store samfunnspolitiske spørsmålene menneskene i den magiske verden står ovenfor, så er det umulig å ikke bli engasjert og få et forhold til karakterene. Dette syntes jeg også gjelder for de personlighetene vi møter i Sirkelen. Nå har ikke jeg lest de to siste bøkene, men jeg elsker hvor mye jeg oppriktige levde meg inn i de ulike skjebnene og syntes det var kjempe gøy med en så balansert blanding av »overnaturlige problemer» og »realistiske problemer», viss dere skjønne hva jeg mener.

Jeg tror Sirkelen kan være en bok å bruke i en skolesammenheng så lenge en ser an målgruppen sin. Den passer absolutt best for de som går på slutten av ungdomskolen eller holder på med videregående. Dette mener jeg fordi det er en ungdomsbok som inneholder bruk av sex, dop og alkohol, altså noe som flere fortsatt syntes er litt tabubelagt og ikke egner seg for yngre tenåringer. Jeg tror derimot at boken kan egne seg bra i en undervisningsammenheng fordi den nettopp kan brukes som en introduksjon til vanskelige temaer. Bokens form og tematikk vil vekke interesse hos mange ungdommer, da spesielt jenter kan jeg tenke meg, på grunn av dette med gjenkjennelse og identifisering.

Jeg gleder meg til å fortsette å lese bøkene i Engelfors-triologien. Jeg lånte den første boken gjennom appen ebokbib og vet i hvertfall at de har bok tre der også. Antar de får bok to inn og ellers vil jo det være rart… poenget er at dersom en vil låne bøker og lese som ebok er det en fin app som stadig får inn flere og flere bøker. Viss noen ikke har sett filmen eller ønsker å se den så skla den ligge ute på viaplay der en kan få en gratis måned å se 😉