Barnehagene i Kristiansand har blitt oppfordret av oppvekstdirektøren til å henge opp regnbueflagget under uka «En by for alle». Han sier til Fevennen at han oppfatter flagget som et internasjonalt symbol for mangfold. Men hvilken type mangfold er det egentlig flagget representerer?
Mange forbinder regnbueflagget med kjønnsuttrykk og seksuell orientering. Hvis man ser på historikken og opphavet til regnbueflagget, finner man dette :
– Den amerikanske forkjemperen for homofiles rettigheter Gilbert Baker, har fått kredit for å ha designet regnbueflagget.
– Regnbueflagget ble første gang brukt i 1978 under Gay and Lesbian Freedom Day Parade
– Regnbueflagget er et verdenskjent symbol for rettighetene og frigjøringskampen for homofile, bifile, trans, intetkjønn og queer-personer.
Med andre ord er mangfoldet som det refereres til av bl.a. oppvekstdirektøren relativt begrenset til enkelindividets seksualitet og legning. Flagget kan selvsagt benyttes i andre anledninger også slik som bl.a. kampen mot rasisme og undertrykkelse, men det er vel først og fremst seksuell legning folk flest oppfatter at flagget er et symbol på.
Er barnehagene da rett arena for å fremme et syn på mangfold som er så seksualisert? Eller burde vi takke nei til oppfordringen og finne en mer pedagogisk forankret måte å framsnakke mangfold på?