Et spørsmål man hele tiden stiller seg som lærer er: Hva er en god undervisningsøkt, og hvordan skal jeg planlegge for dette? Her fins det mange, og noen ganger motstridende svar.
Jeg vil i dette innlegget se for meg at jeg har en undervisningsøkt i samfunnsfag, og komme med eksempler på hvilke grep læreren kan ta får å sørge for at læring finner sted. Denne økten er på 7.trinn, og målet for timen er at elevene skal kunne si noe om de 7 verdensdelene.
Introduksjon
Timen begynner med at målet blir skrevet på tavlen og presentert for elevene. Når det settes tydelige faglige krav/mål for elevene blir ofte læringsutbyttet bedre (Brint, 1998 I: Postholm m.fl., s. 71). Klassen har en samtale om verdensdelene, hvor elevene får lov til å fortelle hva de allerede vet. Her får elevene mulighet til å aktivisere førkunnskapene sine, dermed blir tidligere kunnskap knyttet til ny kunnskap.
Oppgave
Elevene arbeider med å skrive faktasetninger om de 7 verdensdelene, de kan bruke fagbok, atlas, PC eller egen kunnskap. Læreren kan gå rundt i klasserommet og gi differensiert veiledning underveis. For at læreren skal sørge for tilpasset opplæring kan økten avbrytes for å gjennomgå noen av faktasetningene som elevene har funnet. Disse skriver læreren på tavla slik at elevene som sliter med å finne noe kan hente inspirasjon fra medelevene. Retten til en tilpasset opplæring er lovfestet i opplæringslovens paragraf 1-3., dette gjelder både faglig svake og sterke elever.
Avslutning
Timen avsluttes med at alle elevene får utdelt en post-it lapp hvor de skriver ned hva de har lært denne timen. Dette bruker læreren som utgangspunkt for neste undervisningsøkt. Vygotsij (2004 I: Postholm m.fl, s. 71) brukte begrepet «sonen for den nærmeste utvikling» for å peke på avstanden mellom en elevs nåværende utviklingsnivå og elevens potensielle utviklingsnivå. Post-it lappene kan være en måte for læreren å kartlegge elevenes utviklingssone på.
Det fins utallige prinsipper som skal ligge til grunn for god undervisning, og kun et par av de har blitt nevnt her.
Så bra at du har med en oppsummering på slutten av timen! 🙂 det tror jeg er viktig både for deg som lærer, for å se hva de har lært, og for barna, for å repetere litt av emnet de har blitt presentert for.