En god undervisningsøkt

I det følgende vil jeg beskrive, konkret, hvordan jeg vil legge opp en god undervisnings økt. Jeg vil her ta utgangspunkt i et av mine favorittfag, nemlig engelsk. Temaet for timen er Sør-Afrika, og Nelson Mandela. Timen begynner ved at elevene blir møtt av et tomt PowerPoint ark som lyser opp klasserommet. Her skal elevene fylle arket med fakta setninger, mens læreren fungerer som sekretær og ordstyrer. Hensikten er her å gjøre elevene delaktige i timen, samt skape eierskap til informasjonen de selv har anskaffet, noe som vil øke det overordnede læringsutbytte (Imsen, 2005, s. 38).

Etter dette vil jeg benytte litt audiovisuelle verktøy for å skape variasjon og trigge elevene. Her kan eksempelvis en informasjons video om apartheid bli brukt. For å tilpasse undervisningen til de ulike nivåene av kompetanse som befinner seg i klasserommet, så vil jeg underveis pause filmsnutten og forklare ytterligere det som blir forklart i filmen. Deretter vil det bli en liten «mini forelesning» ved hjelp av PowerPoint slides, der det legges vekt på å aktivisere klassen i diskusjon. I denne biten av timen legges det vekt på Nelson Mandela og hans historie med apartheid.

Etter «mini forelesningen», så vil det være behov for å aktivisere elevene igjen. Her vil elevene jobbe sammen to og to, der de arbeider med oppgaver relatert til apartheid og Nelson Mandela. Elev nr.1 får en tekst, og elev nr.2 får en annen tekst. Oppgavene legger vekt på diskusjon og samarbeid. Denne delen av timen bygger på sosiokulturell læringsteori, der blant annet Vygotsky er en gallionsfigur med sin postulering om at elever lærer best i samhandling med hverandre (Imsen, 2005, s.39). Etter elevene er ferdig med oppgavene, så vil disse bli gjennomgått i plenum. Nelson Mandela vil være et sentralt samtale emne, og viktig informasjon som elevene kommer med vil bli skrevet opp tavlen.

Avslutningsvis, så vil læreren spørre elevene hvorfor det er viktig å lære om apartheid og Nelson Mandela, hvorfor dette er viktige emner å diskutere og også hvilken relevans det kan ha for dem.

Jeg mener dette er en god undervisnings økt på bakgrunn av at den er variert, har et klart fokus på elevinteraksjon og tematikken beveger seg fra det relativt abstrakte (Sør-Afrika) til det nære (Nelson Mandela som individ og eleven som et menneske i verdenssamfunnet).

Litteraturliste:
Imsen, G. (2005): Elevens verden – Innføring i pedagogisk psykologi. Oslo: Universitetsforlaget AS

2 kommentarer til “En god undervisningsøkt

  1. Isa Slåttekjær

    Det med at du lar elevene være med og lage powerpointen i begynnelsen av timen er flott, da elevene får et forhold til stoffet og er med på å eie det. Det er god variasjon i timen, og du er opptatt av å få med alle, som ved å bryte opp og forklare ekstra der det trengs. Det er bra med muntlig aktivitet i form av diskusjon på slutten av timen, da det gir en mulighet for elevene til å være mer aktive igjen. Du har og lagt et godt grunnlag til diskusjonen, da elevene har hatt mulighet til å få eierskap til stoffet.

  2. Marianne Ohme

    Jeg syns det er fint at du begynner timen med å la elevene få eierskap til kunnskapen. Det er også bra at du bruker så mange virkemidler i undervisningen. Jeg tror fremgangsmåten vil gi mulighet til å treffe mange elever, og en diskusjon på slutten av timen er fint for få elevene aktive igjen. Med den starten du har, har du virkelig lagt grunnlaget for få i gang en god samarbeidsøkt. Det vil trolig skape et godt potensial for læringsutbytte og en god samtale i etterkant med mange elev innspill. Innspillene vil nok gi et godt grunnlag for undervisningsøkten og videre læring. Det er også fint at du setter fokuset mot aktualiteten for dem, så du trekker temaet inn på et mer personlig og forstålig nivå. Veldig bra opplegg.

Legg igjen en kommentar