Da jeg var 19 år gammel jobbet jeg 8 måneder på en barneskole og SFO som assistent og det var her jeg bestemte meg for at jeg, jeg vil bli lærer! Jeg opplevde at det var de små dagligdagse tingen som appellerte til meg.
Jeg opplever en glede av kontakten med menneskene jeg møter, om det så er barn, foreldre, lærere eller andre som kommer til skolen, og det er slik at alle kommer til skolen. Opplæringsloven §2-1 sier at alle barn har rett og plikt til grunnskoleopplæring. (Colin-Hansen, 2011:80). Opplæringsloven gir skolen et mangfold, et mangfold som er en ressurs samtidig som det kan være utfordrende. Jeg gledes av muligheten til å være aktiv, kreativ og til å bruke energien min til noe positivt som gagner andre enn meg selv i dette mangfoldet. Nettopp det å få være aktiv og kreativ i en svært variert hverdag med en tilfeldig sammensatt bukett av ulike individer er en helt avgjørende faktor for mitt valg.
Hvis jeg skulle lage en visjon måtte det vært noe som dette: å skape en glede til livet og en tro på fremtiden hos den enkelte eleven. Dette kan jeg som lærer jobbe mot ved å gi elevene utfordringer, mestringsfølelse og ved å motivere dem til å utvikle seg. Å ha tro på seg selv, ha glede i livet og et håp for fremtiden er grunnleggende viktig for alle individer. Dette støttes også av formålsparagrafen for grunnskolen og vidregående opplæring: ”Opplæringa i skole og lærebedrift skal, i samarbeid og forståing med heimen, opne dører mot verda og fremtiden og gi elevane og lærlingane historisk og kulturell innsikt og forankring.” Ja, det er utfordrende, men fremtidige elever er fremtiden, derfor er dette så viktig.