Den profesjonelle læreren

Den profesjonelle læreren er noe som iløpet av skolehistorien har vært litt vanskelig å definere. Læreryrket som profesjon har alltid sklidd litt utenfor de vanlige profesjonsyrkene som lege, advokat, prester, sykepleiere og politi (Elstad & Elstad, 2014, s. 19) på grunn av den store handlingsfriheten som har fulgt yrket. Lærerens kunnskap har ofte gitt inntrykk av å ha vært erfaringsbasert og taus, noe som har gjort den vanskelig å måle. Lærerprofesjonalitet har vært under utvikling og blitt sett på gjennom det performative aspekt og det organisatoriske aspekt (Elstad & Elstad, 2014, s. 21). Jeg mener det viktig å trekke fram disse aspektene når man tenker på den profesjonelle læreren. For å forstå profesjonalitet hos lærere må man tenke på «både endringer i yrket over tid og hvordan det stilles økte krav til profesjonen når det gjelder resulateter og i forhold til kunnskapsbasen profesjonen bygger på» (Elstad & Elstad, 2014, s. 23).

Da vi studerte stusset jeg over at det ikke fantes en egen kode til hvordan læreryrket skulle fremstå, det fantes ingen skriftlig yrkesetikk. Det som gjør en lærer profesjonell er det som du lærer gjennom lærerutdanningen, gjennom statlig styringsdokumenter (feks formålsparagrafenl) og skolereformer (feks læreplanenes generelle del) og det den enkelte skole utøver. Jeg mener at for å kunne opptre profesjonelt må man også ha en endringskompetanse. Vi lever i et kunnskapssamfunn der det hele tiden kan skje noe nytt. Det kommer stadig nye læreplaner og stortingsmeldinger. Derfor er det også viktig å tenke at man er villig til å endre seg og alikevel ha lærerens kunnskapsbase i baktankene. Jeg mener at hvis man utøver en god balanse av begrenset- og utvidet (Elstad & Elstad, 2014, s. 23) profesjonalitet så vil det være det beste for elevene og for lærerprofesjonaliteten.

Jeg ønsker å trekke fram Per Fibæk Laursens begrep om den autentiske læreren. Det innebærer at både kollegaer, foreldre og elever mener lykkes som lærer (Arneberg & Overland, 2013, s. 118). Dette idealet mener jeg er en god profesjonell lærerholdning man bør strekke seg etter. Som lærer bør man kunne samarbeide med de aktørene rundt seg, utvikle sin pedagogiske intensjoner og oppleve et åpent og respektfult miljø. Jeg mener at med f.eks. teamarbeid og en kollektiv skolekultur så vil det hjelpe med å gjøre læreren profesjonell. I tillegg mener jeg at for å virkelig opptre profesjonellt så må læreren alltid ha elevens lærings og utvikling som sitt hovedfokus. Vi som lærere må selvfølgelig forholde oss til mange ting, men hvis det er en aktør vi aldri må slippe av synet, så er det eleven.

  • Elstad, E. & Elstad, K. (2014). Profesjonsutvikling i skolen. Universitetsforlaget. Kap. 1, s. 17-34.
  • Arneberg, P. & Overland, B. (2013). Lærerrollen – om skolekultur, læreres læring og pedagogisk dannelse. Cappelen Dam Akademisk. Kap. 5, s. 116-123.

 

2 tanker om “Den profesjonelle læreren

  1. Hei Yvonne! Her har du funnet mange forskjellige måter å se den profesjonelle læreren på. Jeg må si meg enig i dette med å være en autentisk lærer, det virker som en fin ting å strebe etter. Du har hatt veldig gode og reflekterte innlegg, og jeg er sikker på at du blir en flott lærer Yvonne 🙂 Lykke til!

  2. Hei Yvonne! Du viser til mange ulike aspekter ved å være en profesjonell lærer, og jeg liker at du trekker frem dette med å være en autentisk lærer, jeg er enig med deg i at dette er noe vi som lærer bør ha som et mål å oppnå.

    Jeg har hatt mye glede av å lese blogginnleggene dine og syntes at det har vært både inspirerende og lærerikt. Jeg er overbevist om at du kommer til å bli både en profesjonell og god lærer, med eller uten noen skikkelig kode til læreryrket eller veldig utviklet yrkesetikk. 🙂

Legg igjen en kommentar