Kjære medstudenter!
Jeg har nå lest «Alt jeg skylder deg er juling», av Arne Svingen, og vil bruke den som utgangspunkt for å svare på oppgave B. Jeg syns det er en god og spennende bok, som også er morsom. Det er en realistisk ungdomsroman skrevet iførsteperson entall og presens, noe som jo er mer og mer typisk for ungdomsromaner. Jeg vil si at romanen har et ungdomsperspektiv, man får virkelig følelsen av å være i et ungt sinn, og man merker at sympatien i det som er skrevet ligger hos de unge leserne. Handlinga er det som driver spenningen fram.
Jeg skal ikke kjede dere med en oppsummering av handlingen, i og med at dette er en bok vi har på pensum, som sikkert de fleste har lest.
Boka er som sagt en realistisk ungdomsroman, den er skrevet til et ungdomspublikum. Hovedpersonen i boka er også en ung gutt. Ungdomslitteratur kan komme i alle former, men i dette tilfellet er det snakk om en realistisk bok. Det vil si at det som beskrives er noe som «kunne ha skjedd,» det etterligner den virkeligheten vi kjenner. Det fins andre realistiske trekk ved boka. Det man kaller en «virkelighetseffekt» er for eksempel til stede. Det vil si at man mimer ungdomslivet gjennom for eksempel språk og trender i samtiden. I «Alt jeg skylder deg er juling» ser vi eksempler på dette gjennom bruk av mobiltelefon, og spesielt snapchat. I tillegg beskrives Oslo by, hvor hovedpersonen bor, hans mor og søster, vennen Tarik og Oslos gater med Løkka og så videre. Både omgivelser og språk er realistiske, selv om handlinga er ganske voldsom.
Det er også et realistisk trekk at handlingen fortelles kronologisk. Replikkvekslingen skaper intensitet og liv i fortellinga. Dette gjelder spesielt i replikkene mellom Herman og Silje. Den alvorlige handlingen i boka kontrasteres av deres morsomme replikker til hverandre i dialogen mellom dem.
Et annet tegn på en ungdomsroman er jo at det byr på tema som interesserer ungdom. Og det gjør boka. I de senere år er man ikke like redd for å ta opp litt mørkere tema i ungdomslitteraturen. Her handler det om mishandling og til og med seksuell mishandling av barn, og stort mørkere kan man ikke få det. Altså tar den opp alvorlige problemer. Etiske problemstillinger er et annet trekk ved ungdomslitteraturen, og et viktig etisk spørsmål her, er hvorvidt det er riktig å hevne seg på folk som har gjort noe galt.
Et annet tema er identitet og løsrivelse, noe som også er typisk for ungdomslitteratur. Hovedpersonen forklarer til oss hvem han er som person, selv om han i blant lyver😉 samtidig er han ikke helt sikker på hvem han er, når det kommer til stykket. Dette ser vi for eksempel gjennom hans indre dialog, men også i hans kommunikasjon med Silje.
Jeg tenker at denne boken kan brukes på flere måter. Man kan presentere den til elevene som et eksempel på en realistisk roman og på en ungdomsroman. Men også som et eksempel på sosialrealisme, utviklingsroman og en thriller. Man kan også ta utgangspunkt i de tverrfaglige temaene «identitet» og «livsmestring» og med utgangspunkt i disse samtale om boka. Den kan brukes til både høytlesning og egenlesing.
Jeg mener at denne boka kan ha et stort potensiale spesielt når det kommer til gutter og lesing. Vi vet at gutter leser mindre enn jenter, og derfor er det interessant å utforske hvordan vi kan få gutter til å lese mer. Vi vil jo at alle skal lese, mye!
Arne Svingen skriver mye ungdomslitteratur, han har jo også skrevet denne boka. Han er opptatt av gutter og lesing, og forteller på sin blogg at han har følgende erfaringer fra sine opplevelser rundt om på landets skoler: «Guttene forteller at de ofte har lagt vekk bøker fordi de har vært for kompliserte eller kjedelige. Mange vil ikke gå løs på en bok som er for tykk og en del opplever historiene som svært gammeldagse. Dessuten synes de mange av spenningsbøkene er for snille og at omslaget ikke ser særlig tøft ut. Noen klager på at vaskesedlene ofte ikke er konkrete nok – det er ikke lett å finne ut hva boka faktisk handler om. En del snakker om at det tar for lang tid å komme inn i historien. De skjønner heller ikke hvorfor nesten alle historier må ende godt, slik er det da ikke i virkeligheten:» (GUTTER OG LESING | Arne Svingen)
Denne boka er verken komplisert eller kjedelig, og den er ikke for tykk. Historien er moderne og samtidsriktig, og jeg vil ikke tro at mange vil synes at den er for «snill.» Både omslaget og tittelen er tøff ( som vi ser på bildet av omslaget på boka vedlagt her), og jeg vil si at vaskeseddelen gir et ok bilde av hva boka handler om. Historien starter ganske rett på, og boka har en halvveis åpen slutt. Derfor kan denne boka appellere til guttelesere. Den kan være en inngang til videre lesing av litteratur for gutter, eller videre utforskning av litteratur for de som allerede er kommet i gang med lesinga. Og også for de guttene som allerede leser endel.
Svingen skriver i det samme blogginnlegget at «akkurat som de voksne, vil 80% av elevene ha spenning, uansett kjønn.» Så boka appellerer også til jenter.
Alt i alt ei god og spennende bok, med flere potensielle bruksområder og et spesielt potensiale når det kommer til gutter og lesing.
Hei Anne Katrine
Det var veldig fint å lese innlegget ditt og også moro å lese den fine responsen du har fått fra medstudentene dine!
Du skriver veldig engasjerende og godt og du er faglig reflektert. Du er mottakerbevisst og henvender deg til medstudentene dine på en god måte. Her peker du både på kvalitetstrekk ved boka og Arne Svingens forfatterskap, du får vist hva det er med boka som appellere til unge lesere, særlig gutter, og hvordan boka kan brukes.
Jeg liker særlig godt det du skriver om typiske trekk fra ungdomslitteraturen som du finner igjen i boka. Du står fram som en tydelig fagperson og en god formidler i dette innlegget.
Jeg håper du fortsetter å skrive på bloggen din for dette vil andre lærere og skolebibliotekarer kunne ha glede av!
Beste hilsen Elin 🙂
Hei Anne Katrine,
takk for en godt oppsummering av hovedtrekkene i ungdomslitteraturen, som du eksemplarisk viser til i blogginnlegget ditt. Nå er det allerede tre uker siden jeg har gjort meg ferdig med leksjon 2 og derfor var din framstilling en nyttig refleksjon av emnet om realistisk ungdomslitteratur.
Jeg er også helt enig med deg at boken appellerer mest til gutter, selv om en leseivrig jente, selvfølgelig også kommer til å ha gleden av boken. Jeg er sjeleglad for at vi har Arne Svingen som ungdomsbokforfatter i Norge, for han har virkelig knekt koden med å skrive engasjerende for gutter. Både for gutter som liker en kompleks spenningsbok, men også for de som sliter med lesing og trenger en bok i enkel språk som samtidig har innhold som engasjerer.
Et flott innlegg som gir mersmak på bøker av Arne Svingen og å prøve ut flere av hans bøker for høytlesing klassen eller felleslesing i grupper.
Lykke til videre. Håper du koser deg like mye med studiet som jeg gjør. 🙂
Hei Anne Katrine. Dette var eit flott innlegg! Det var fint med den korte «analysen» i byrjinga, der du peiker på kva som gjer boka realistisk, og korleis ho rettar seg mot ungdom. Det gav ei fin innleiing til delen om bruksområde.
Eg synest det er interessant det du skriv om boka òg kan vere eit eksempel på sosialrealisme, utviklingsroman og thriller – ho er heilt klart ikkje ensformig. Eg er einig med deg i at denne boka kan passe veldig bra for gutar. Som du skriv er ho absolutt ikkje kjedeleg, men røff, spennande og moderne. Forfattaren har gjort jobben sin, det som gjenstår er berre at ein klarer å selje ho inn til lesaren – og det er ikkje alltid like lett… 🙂
Takk for lesninga, og lukke til med studiet!