Operasjon Tordensky

Barnedetektiver og voksenmysterier

En refleksjon av boka Operasjon Tordensky av Jørn Lier Horst

Refleksjon av Hannah Løvstad Børresen

Aldersgruppe: 6-9 år Lesenivå: Lett å lese med mange flotte illusttrasjoner.

Boka Operasjon Tordensky av Jørn Lier Horst representerer den nyere æraen av barnekrim. Gjennom de fleste tiår har vi hatt krim og mysterier som har introdusert den yngre generasjonen til voksne temaer. Og om du er født i 1960-tallet eller 2020-tallet er det ikke vanskelig å finne en slik serie og leve seg inn i. Barnekrim malen har gjennom tidene omhandlet en livlig og smart gjeng barn som løser seriøse mysterier og gåter, selv om de har gått under forskjellige navn. For eksempel Nancy Drew, Hardy gutta og mange flere, dette inkluderer nå også detektivbyrå nr 2. Dette er selvfølgelig navnet på Jørns Barnekrim serie med masse forskjellige under titler tilhørende det mysteriet som skal løses i hver bok. Men denne gangen holder vi oss til Operasjon tordensky, som også er den første boken i serien.


Operasjon tordensky er en krim bok for barn som forteller en kompakt historie som foregår over noen dager. Boken har noen gode ledetråder underveis og er svært illustrativ og samarbeider godt mellom tekst og illustrasjon. Illustrasjonen fanger blikket og gir leserne en fin pause imellom kapitler og handlinger, samt gir det ett godt innblikk i hvordan ting ser ut visuelt i samarbeid med historien. Dette hjelper veldig for barn som kanskje sliter mer med å koble teksten de leser kontekstuelt til hva som egentlig foregår i handling.

Det som interesserer meg mest med denne boken er ikke karakterene eller selve mysterieløsningen, men heller derimot hva slags mysterie de løser. I løpet av slutten på boken får vi vite at noen har stjålet alt de trenger for å brygge øl. Som voksen kan en jo undre seg, er akkurat dette et mysterie egnet for barn eller noe ett barn egentlig er interessert i. Hvis man leter lenge nok vil man jo alltid finne noe å pirke på, og selv om jeg selv ikke tenker det nødvendigvis er ett tema som er farlig og snakke om. Hvor nødvendig er det å bruke dette som en hoveddel i ett mysterium og hvor mye av dette vil gå over hodet på et barn. Kan det være litt for voksent, og er det mulig og egentlig «løse» mysteriet som barn uten og få matet alle ledetråden til seg og få trykt konklusjonen ned i fanget.

Boken kan blant annet sammenlignes med barske bøller serien skrevet av Aaron Blabey. Som også har temaer om rett og galt og samarbeid som hovedfokus. Der begge bøkene tar opp mysterie, spor og løsninger, er Operasjon tordensky en bok som virker mer rett frem i forhold til handling og det å følge den røde tråden gjennom historien. Mens barske bøller opererer mer i gråsoner som ikke er fullt så lette å forstå fordi hovedkarakteren selv er tidligere kriminelle. Det er ikke like svart og hvitt hvem som er de snille og hvem som er de slemme gjennom alle handlingene. Operasjon tordensky har også færre framstående hovedkarakterer som kan gjøre det lettere å følge for yngre lesere

«Dette er første bok i en ny spennende og morsom detektivserie for barn i slukealderen. Boka har fargerike illustrasjoner, stor skrift og er lett å lese. På innsiden av omslaget er det et kart over byen og alle personene blir presentert i begynnelsen av boka.» skriver barnas leserom om boken. Aldersgruppen som er 6-9 år kan lære masse fra denne boka. Ting som for eksempel kritisk tenkning, visuell sammensetning og hvordan navigere det moralske kompasset i boka. De lærer også grunnleggende om hvordan en løser en kriminal sak, hvordan man samler bevis og følger spor som leder dem videre i saken. Derimot tror jeg det kan være viktig å nevne at i virkeligheten bør man la detektivjobben på ordentlig krim ligge i hendene til voksne som jobber med dette.

Generelt som en introduksjon til krim for barn syntes jeg boken er svært bra skrevet med en sterk evne til å holde leseren investert i historien. Mye spenning og flotte illustrasjoner som hjelper visuelt med å holde historien interessant. Som en begynnende bok for å starte å skape en leseglede syntes jeg boken passer flott for aldersgruppen. Jeg mener selv at karakterene er noe av det som driver boken best, de er lette å kjenne seg igjen i og svært likandes. Kanskje er de til og med gode rollemodeller.

Link til boken: https://www.ark.no/produkt/boker/barneboker/operasjon-tordensky-9788234711244

Kilder:

Boken

Lier Horst, Jørn, 2022, Operasjon Tordensky Detektivbyrå nr2, Bonnier norsk forlag.

4 Comments

Filed under Uncategorized

La oss lese dette!

Velkommen til home.uia.no.

Vurderinger og Refleksjoner av bøker

Leseglede

Læring og innlevelse

Man skal ei lese for å sluke,

men for å se hva man kan bruke.

Henrik Ibsen

Analyse

  1. Operasjon Tordensky – Barnedetektiver og voksenmysterier

Kommentarer er skrudd av for La oss lese dette!

Filed under Uncategorized