Operasjon Tordensky

Barnedetektiver og voksenmysterier

En refleksjon av boka Operasjon Tordensky av Jørn Lier Horst

Refleksjon av Hannah Løvstad Børresen

Aldersgruppe: 6-9 år Lesenivå: Lett å lese med mange flotte illusttrasjoner.

Boka Operasjon Tordensky av Jørn Lier Horst representerer den nyere æraen av barnekrim. Gjennom de fleste tiår har vi hatt krim og mysterier som har introdusert den yngre generasjonen til voksne temaer. Og om du er født i 1960-tallet eller 2020-tallet er det ikke vanskelig å finne en slik serie og leve seg inn i. Barnekrim malen har gjennom tidene omhandlet en livlig og smart gjeng barn som løser seriøse mysterier og gåter, selv om de har gått under forskjellige navn. For eksempel Nancy Drew, Hardy gutta og mange flere, dette inkluderer nå også detektivbyrå nr 2. Dette er selvfølgelig navnet på Jørns Barnekrim serie med masse forskjellige under titler tilhørende det mysteriet som skal løses i hver bok. Men denne gangen holder vi oss til Operasjon tordensky, som også er den første boken i serien.


Operasjon tordensky er en krim bok for barn som forteller en kompakt historie som foregår over noen dager. Boken har noen gode ledetråder underveis og er svært illustrativ og samarbeider godt mellom tekst og illustrasjon. Illustrasjonen fanger blikket og gir leserne en fin pause imellom kapitler og handlinger, samt gir det ett godt innblikk i hvordan ting ser ut visuelt i samarbeid med historien. Dette hjelper veldig for barn som kanskje sliter mer med å koble teksten de leser kontekstuelt til hva som egentlig foregår i handling.

Det som interesserer meg mest med denne boken er ikke karakterene eller selve mysterieløsningen, men heller derimot hva slags mysterie de løser. I løpet av slutten på boken får vi vite at noen har stjålet alt de trenger for å brygge øl. Som voksen kan en jo undre seg, er akkurat dette et mysterie egnet for barn eller noe ett barn egentlig er interessert i. Hvis man leter lenge nok vil man jo alltid finne noe å pirke på, og selv om jeg selv ikke tenker det nødvendigvis er ett tema som er farlig og snakke om. Hvor nødvendig er det å bruke dette som en hoveddel i ett mysterium og hvor mye av dette vil gå over hodet på et barn. Kan det være litt for voksent, og er det mulig og egentlig «løse» mysteriet som barn uten og få matet alle ledetråden til seg og få trykt konklusjonen ned i fanget.

Boken kan blant annet sammenlignes med barske bøller serien skrevet av Aaron Blabey. Som også har temaer om rett og galt og samarbeid som hovedfokus. Der begge bøkene tar opp mysterie, spor og løsninger, er Operasjon tordensky en bok som virker mer rett frem i forhold til handling og det å følge den røde tråden gjennom historien. Mens barske bøller opererer mer i gråsoner som ikke er fullt så lette å forstå fordi hovedkarakteren selv er tidligere kriminelle. Det er ikke like svart og hvitt hvem som er de snille og hvem som er de slemme gjennom alle handlingene. Operasjon tordensky har også færre framstående hovedkarakterer som kan gjøre det lettere å følge for yngre lesere

«Dette er første bok i en ny spennende og morsom detektivserie for barn i slukealderen. Boka har fargerike illustrasjoner, stor skrift og er lett å lese. På innsiden av omslaget er det et kart over byen og alle personene blir presentert i begynnelsen av boka.» skriver barnas leserom om boken. Aldersgruppen som er 6-9 år kan lære masse fra denne boka. Ting som for eksempel kritisk tenkning, visuell sammensetning og hvordan navigere det moralske kompasset i boka. De lærer også grunnleggende om hvordan en løser en kriminal sak, hvordan man samler bevis og følger spor som leder dem videre i saken. Derimot tror jeg det kan være viktig å nevne at i virkeligheten bør man la detektivjobben på ordentlig krim ligge i hendene til voksne som jobber med dette.

Generelt som en introduksjon til krim for barn syntes jeg boken er svært bra skrevet med en sterk evne til å holde leseren investert i historien. Mye spenning og flotte illustrasjoner som hjelper visuelt med å holde historien interessant. Som en begynnende bok for å starte å skape en leseglede syntes jeg boken passer flott for aldersgruppen. Jeg mener selv at karakterene er noe av det som driver boken best, de er lette å kjenne seg igjen i og svært likandes. Kanskje er de til og med gode rollemodeller.

Link til boken: https://www.ark.no/produkt/boker/barneboker/operasjon-tordensky-9788234711244

Kilder:

Boken

Lier Horst, Jørn, 2022, Operasjon Tordensky Detektivbyrå nr2, Bonnier norsk forlag.

4 Comments

Filed under Uncategorized

4 Responses to Operasjon Tordensky

  1. Svein Settan

    Kommentaren fra «Anonym» var fra meg!
    Hilsen Svein Slettan

  2. Anonym

    Interessante refleksjoner, og fint at du perspektiverer mot en annen krimserie og mot barnekrim generelt. Jeg tror nok det er et poeng for Horst å holde serien i et enkelt spor der personene ikke nyanseres stort, for å lette lesinga og treffe de mange barna som i slukealderen etterspør tydelige sjanger- og komposisjonsmønster. CLUE-serien av samme forfatter er noe mer kompleks og retter seg i tråd med dette mot ei eldre lesergruppe.

    Ellers fint at du framhever illustrasjonenes betydning. De er med på å lette lesinga, og de kan også i noen tilfeller gi ledetråder til mysteriet.

    Det med ølbrygging er en litt pussig idé av forfatteren; ikke minst når en tenker på at denne aktuelle boka også er den første i serien. Han skulle ikke da ha gått tom for idéer! For barneleserne er det nokså fjernt med ølbrygging, og muligheten til å avsløre sammenhengen faller dermed bort, som du er inne på. Samtidig tenker jeg at ølbrygginga som voksenfenomen understreker det typisk barnekrim-aktige med at barnedetektivene påvirker voksenverdenen og slik blir betydningsfulle.

    Lenkene gir brukbar informasjon. «Barnas leserom» var jeg ikke klar over. Det kan se ut som om det nå er knyttet til Deichmanske bibliotek. Hvis dette fungerer videre, er det jo en mulig ressurs.

  3. Linn

    Spennende å lese hva du tenker om denne boken! Selv reflekterte jeg ikke nevneverdig rundt dette med hvorvidt ølbrygging passer som mysterie, og det er nettopp det som er så viktig å huske når en er i en rolle der en skal velge ut bøker for andre: En må greie å se boken fra flere perspektiver, og fange opp elementer som kan ha betydning for andre. Den påminnelsen setter jeg pris på!

    Utover det synes jeg du har beskrevet flere gode ting ved «Operasjon Tordensky», og hvis jeg later som om jeg ikke kjenner boken fra før gjør teksten din at jeg tenker den høres helt super ut for aldersgruppen du refererer til. Jeg liker godt at du nevner hva barneleseren kan lære av boka, samtidig som du minner oss på at det kan være lurt å være tydelige rundt at det først og fremst er voksne som skal håndtere kriminalsaker 🙂

  4. Janne

    Detektivbyrå nr 2 – den mest populære serien på mange skolebibliotek.

    Jeg likte svært godt hvordan du setter boken inn i et barnekrimhistorisk perspektiv. Analysen av boken inneholder en kritisk del i forhold til noe av boken som omhandler ølbrygging. Jeg er enig i at det er litt pussig at dette er en del av mysteriet i en barnebok.
    Det var opplysende hvordan du omtaler illustrasjonene i boken som viktige for å holde interessen og som en slags lesestøtte. Din analyse av boken gjør at man får lyst til å presentere «Operasjon Tordensky» for mange elever som bruker biblioteket.