Vidunderet fra Glimmerdalen.

Oppgave C.

Tonje Glimmerdal er det eneste barnet som bor i den vesle bygden Glimmerdalen. Den nesten 10 år gamle jenten er sterk og modig, og mottoet hennes er fart og sjølvtillit. Hun er nok et underholdende og friskt pust for de andre i Glimmerdalen, med alle sine morsomme påfunn. Likevel er det hvor betydningsfull hun er for menneske rundt seg, jeg merker meg mest. Nysgjerrigheten og godheten hun viser, og motet hun har til å stå opp for sine verdier og meninger i møte med andre mennesker, synes jeg er interessant å følge gjennom boken. Jeg føler at mottoet fart og sjølvtillit også gjenspeiler henne i møtet med andre mennesker. Hun er en sosial og nysgjerrig jente, og som tanten hennes Idunn sier: «Det burde stå velkommen i panna på deg, Tonje». (Parr 2009, s 15) Maria Parr har skapt en spennende karakter, der barnet i historien står for mye av verdiformidlingen.

Jeg vil se litt nærmere på dette ved å se på hennes relasjon til noen av de andre karakterene i boken. Jeg starter med vennskapet hennes med bestevennen og fadderen Gunnvald på 74 år. Selv om det er stor aldersforskjell mellom Tonje og Gunnvald, synes jeg det er et vennskap preget av trygghet, respekt og likeverd. Begge er de slagferdige i kommentaren, og de har en god replikk seg imellom. Sammen bedriver de ulike aktiviteter både inne og ute. Her er det både utvikling av den perfekte kjelke, sang og felespilling, laging av hjortegryte og gode samtaler. Etterhvert finner Tonje ut at Gunnvald har en datter som heter Heidi. Gunnvald har ikke holdt kontakten med datteren, etter at moren reiste med henne. Tonje syns det er vanskelig at Gunnvald ikke har kontaktet Heidi, og har mye sinne knyttet til dette. Hun er tydelig og ærlig med Gunnvald og sier: «….er ein pappa, så er ein alltid pappa..». Vennskapet blir satt på prøve, men selv om Tonje syns det er vanskelig velger hun å forsone seg med Gunnvald og kommer han i møte. «Han er både stor og han er ein tosk. Men han er no bestevennen hennar likevel, og ho har sakna han så det er rart ho ikkje har døydd av det.» (s 222). Tonje viser at det er mulig å tilgi, og gi en sjanse til å ordne opp.

Vi får også se handlekraften til Tonje når Heidi vil selge gården til Gunnvald. Noe Tonje motsetter seg bokstaveligtalt ved å sitte seg på trappen til Heidi en hel natt. Hun er både sta og utholden, og jeg føler at det er noe Heidi merker seg. Kanskje ser hun endel av seg selv og sin egen barndom i Tonje? Ikke bare gjennom personlighet, men også gjennom deres felles glede for natur og musikk. I løpet av boken klarer Tonje å nærme seg Heidi, og hun blir nok etter hvert glad i den vesle jenten med løvekrøllene.

Jeg er selv vokst opp i en liten vestlandsbygd, og jeg kan kjenne meg igjen i nærheten til naturen og det å ha naturen som lekeplass. Jeg synes det er spennende at Maria Parr vier så mye plass til naturen på ulike plan i boken. Både gjennom Tonjes frie barndom der vi får være med på kjelkekjøring, møter med Måse-Geir, og oppdagelsesferder og utforsking. Og som faren beskriver hverdagen til Tonje: «Eg slepper henne ut om morgonen og håper ho kjem att til kvelden…» (s15) Det blir også brukt språkligebilder knytta til naturen for å beskrive hennes forhold til faren. «Pappa er nesten som fjella i grunnen, tenkjer Tonje. Alltid her. Derfor er ho glad i han.» (s 179). Tonje bor mye av tida sammen med bare pappa, mens moren jobber på Grønland som forsker. Tonje vet at moren har en viktig jobb på Grønland, og istedenfor å fokusere på det negative føler jeg boken fokuserer mer på gjensynsgleden og gleden de kjenner på når alle er samlet. «.. då kan pappa endeleg vere ein trøytt pappa, og Tonje kan endeleg vere ei lei seg Tonje, for no er mamma heime. Gode, snille, trygge mamma.» (s220).

Tonje har nok med seg verdier både fra oppveksten i Glimmerdalen, og moren sitt arbeid med å skulle ta vare på kloden. Dette viser seg i møte med den pengegriske campingeieren Klaus Hagen. Han liker ikke barn, og særlig ikke Tonje som har mot til å stå opp for sine verdier og meninger. «Det er heimar og venner og pappaer og mammaer og felespeling og fjella og elva og havet som stig som er viktig». (s 184). Jeg opplever en stor kontrast mellom Klaus Hagen, som har penger som drivkraft og den naturelskende Tonje Glimmerdal, som velger å fokusere på verdier som ikke kan måles i kroner og ører.

Jeg har skrevet mye om relasjoner og Tonjes forhold til voksne. I den sammenheng syns jeg det er viktig å nevne, at Maria Parr er opptatt av at barn ikke skal bli ansvarliggjort for voksne sine handlinger. Den viktigste setninga i boka er ifølge Maria Parr; «Det er aldri barna sin feil». Hennes tanker omkring dette kan du høre mer om her.

Det at vi møter så mye intertekstualitet synes jeg beriker boken, og gjør den enda mer interessant. Karaktertrekkene til Tonje kan minne om flere fra Astrid Lindgrens forfatterskap. Jeg føler det bor både litt av Pippi Langstrømpe og Emil i Lønneberget i Tonje. Både gjennom viltre og modige stunts, men også gjennom å fremstå selvstendig og trygg på seg selv. I boken får vi også høre at hun har løvekrøller, og det får meg til å tenke på modige Jonathan Løvehjerte som har så mye godhet i seg, akkurat slik som vennen vår i Glimmerdalen. Den jeg kanskje tenker aller mest på når jeg leser boken er Ronja Røverdatter. En sterk og vilter jente, som lever tett på naturen. Ronja har også et sterkt temperament, men samtidig en sterk rettferdighetssans ikke ulikt Tonje. Vi får også høyre Tonje diktet sin versjon av Bukkene Bruse, og to av våre tradisjonelle sanger Per Spelemann og Blåmann blir nevnt gjennom boken. Ved å bruke sanger og eventyr som mange kjenner, føler jeg at det gjør boken realistisk og virkelighetsnær. Jeg syns det er spennende at boken Heidi (1880) av Johanne Spyri blir innbakt i teksten. I boken leser Tonje boken om Heidi, og vi kan ellers i historien oppleve at både livet til Tonje og Heidi har mange likhetstrekk til Heidi i Johanna Spyris bok. Både gleden av naturen, og det at de begge bor i fjellet. Heidi har et nært forhold til bestefaren, mens Tonje har et lignende forhold til Gunnvald. Begge de to Heidi-jentene har bodd i Frankfurt, og har måtte reist fra noe de har kjært. Livene deres speiler seg på mange måter i hverandre.

Det har vært en spennende reise å følge Tonje gjennom denne boken, og jeg synes Maria Parr har klart å skape en karakter, som spiller på heile følelsesregisteret. Kjærlighet, sorg, raseri, fart og spenning, omsorg og godhet i skjønn harmoni.
Jeg velger å avslutte med Tonje Glimmerdal sine egne ord, og en link til melodien Blåmann. Lukk øynene og drøm deg til Glimmerdalen…

«Kva skulle dei gjort utan meg?
mumlar ho og let att auga.
Og så sovner Glimmerdalens vesle dunder……»

Litteratur:
Parr, Maria. (2009). Tonje Glimmerdal. Oslo: Det norske samlaget.

 

3 tanker om “Vidunderet fra Glimmerdalen.

  1. Hei Hanne!

    Så fine og velfortjente kommententarer du har fått fra medstudentene dine! 🙂

    Jeg synes også du har gjort et grundig arbeid her. Du har skrevet et langt blogginnlegg og lagt inn inspirerende lenker som fungerer veldig fint til det du skriver. Du har mye på hjertet og du framstår som en begeistret og reflektert leser. Du har valgt en personlig stiltone som fungerer fint i et slikt bloggformat og entusiasmen din er smittende. Samtidig begrunner du godt hvorfor du liker boka og ikke minst hovedkarakteren så godt. Flott!

    Hvis jeg skulle komme med en liten utfordring til tross for at du her har tre begeistra lesere, så må det være at du gjerne kan tenke på at du ikke tar med fullt så mye referat fra selve handlingen i boka, men kanskje istedet prøver å løfte anbefalingen litt med tanke på at du skriver for dine medstudenter som gjerne er bibliotekarer og lærere – hvorfor er dette ei interessant og viktig barnebok og hva er det ved den som kan appellere til unge lesere? Selv om innlegget ditt er veldig fint og innenfor det oppgaven spør etter så tenker jeg at det likevel hadde vært spennende om du løftet analysen litt og skrev litt om nettopp det.

    Men først og fremst var det veldig fint å lese det grundige og engasjerte innlegget ditt! Bra jobba!

    Beste hilsen Elin

  2. Jeg elsker innsikten din i Tonjes karakter og hvordan hun påvirker folkene i livet hennes. Jeg har selv ikke lest denne boka enda, men nå kjenner jeg lysten til det, bare fordi Tonje virker som slik en karakter som har så mye godhet i seg at du bare forelsker deg i henne. Jeg liker også sammenligningen til din egen barndom, det får meg til å kjenne på nostalgien med å være ute hele dagen som barn. Likhetstrekkene til andre kjente karakterer var også meget interessante å lese om.

    Jeg synes lengden på innlegget står fint i forhold til oppgaven du valgte. Veldig spennende at du la inn en video, den var interresant og jeg elsket hele det er aldri barnets feil sentimentet! Flott oppgave!

  3. Hei Hanne!
    Du har skrevet et langt innlegg om Tonje Glimmerdal, der du svarer grundig på oppgaven. Gjennom hele teksten skriver du godt og lett, slik at det aldri er spørsmål om hva du mener.

    Du har klart å skrive personlig, og om hva teksten får deg til å tenke og føle blant annet. Dette er bra, da det tross alt var en viktig del av oppgaven. Noen personlige detaljer, slik som at du også har vokst opp i en liten landsbygd, synes jeg er fint. Du sammenligner Tonje Glimmerdal med karakterer i andre bøker, og der er jeg enig med deg. Tonje er en blanding av både Emil i Lønneberget, Pippi Langstrømpe og alle du nevnte!

    Jeg liker godt lenkene dine til intervjuet til Maria Parr og melodien Blåmann. Begge henviser du godt til i det du skriver, slik at det blir en del av og en forlengelse av teksten. Bildene du har valgt, liker jeg også, men jeg savner merking av hvor de kommer fra.

    Alt i alt, synes jeg dette var et fint svar på oppgaven.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.