Leksjon 2, oppgave a

  Alt jeg skylder deg er juling

Jeg knocker ikke ned gamle folk. Jeg slår ikke jenter, barn eller hunder. Ikke handicappede, kortvokste eller feiginger som aldri slår tilbake heller. Jeg kliner ikke til folk som ikke fortjener det. Ikke slår jeg fordi jeg er full eller har kjørt i meg dop. Jeg slår ikke bare for å slå. Jeg slår ikke engang alle som fortjener det.

Når du tar opp denne boka, vil coveret med en gang si deg at det ikke er en søt feelgood-roman du holder i hånden. Både tittel, farger og et dødningehode sentralt plassert på forsiden vil  antagelig gi deg fornemmelser av smerte og ubehag…

 

Du blir med Herman på 17 år gjennom Oslos bakgater, og vil fort oppdage at det ikke er mer enn et blikk eller en liten kommentar fra tilfeldige personer som gjør at det smeller. Herman sloss. Det er rått og brutalt. Han og kompisen Tarik vandrer gatelangs i helgene og vil gjerne støte på folk som fortjener juling.

Herman har bestandig sårskorper på knokene, og sier selv at det ikke finnes noe mer rensende enn å treffe haka til en idiot. Men hvorfor trenger Herman denne «renselsen»? Hva er det han bærer med seg?

Hjemme er han snill storebror for Linn, men opplever at hans mor naturlig nok er stadig bekymret for hans voldelige oppførsel. Vi aner at det kan ha noe å gjøre med Hermans  far; han som de ikke har hatt kontakt med på mange år.

Så møter Herman Silje.

Livet har alltid manko på noe, litt skryt, en balkong, en dessert, en femtilapp, tørre sko, et kyss.   Men Silje har liksom balkongen, hun er desserten og oppfører seg nøyaktig det motsatte av kjedelig. Og så kysset hun så jeg lettet. 

 

Silje er kjent med Hermans rykte. Hun har skrevet en liste over folk som fortjener å straffes. Til det trenger hun hjelp av Hermans knyttnever. Vi blir med på deres hevnrunde og får etter hvert kjennskap til hvorfor de mener disse menneskene får som fortjent.

Volden som utøves får konsekvenser, og Silje og Herman havner på rømmen fra politiet.

Det er ikke ofte vi som lesere får bli med inn i tankene til den som utøver vold, men det er interessant lesning. Hva er det som gjør at folk tyr til vold? Hvorfor synes noen vold er fascinerende?

Hvilke konsekvenser kan vold ha for den utsatte – og for gjerningsmannen?

Gjennom Hermans tanker og refleksjoner får vi forståelse av at han etter hvert skjønner at han er på ville veier. Men greier han å komme seg ut av uføret han har havnet i?

Dette er en realistisk og tankevekkende ungdomsroman om vold, vennskap, familie, det å ta selvstendige valg og konsekvensene av dem. Arne Svingen har med denne skrevet nok en god ungdomsroman.

Boka kan lånes på skolebiblioteket 🙂

 

 

 

Boka var med nominert til u-prisen i 2019 og du kan lese ungdommenes egne anmeldelser:

Alt jeg skylder deg er juling – Uprisen

Les mer om Arne Svingen og hans bøker:

Arne Svingen | forfatter