En skolebibliotekars hjelpende hånd

Barn som detektiver!

I nå tidens dager så har krim, detektiv bøker og andre krim lignende sjangre kommet mer til overflaten. Bøker der barn er hovedkarakteren har blitt mer vanlig enn dere tror, alle kan være en helt, finne skurken og løse mysteriet. Et eksempel på akkurat dette finner vi i bok serien som er skrevet av Jørn Lier Horst, en kjent krimforfatter av både barne- ungdom- og voksenbøker. Voksen detektiver har vært vanlig i mange år allerede, nå kommer barnekrimen og barnedetektivene fram i lyset mer og mer i daglig basis.

Jørn Lier Horst er en av Norges mest kjente krimforfattere. Tidligere jobbet han som etterforskningsleder i Larvik, på grunn av dette så har han en bred forståelse over krim miljøet og metodene han skriver om. På grunn av hans tidligere jobb så skriver han på en realistisk måte. Han tar trekk fra virkeligheten og mikser det sammen med fantasi og oppdiktning.

 

 Bilde 1

 Detektivbyrå nr. 2 – Bøker for barn av alle aldere

Eksemplet jeg skal visse til i dag er nettopp en av barnekrim bøkene til Jørn Lier Horst, egentlig er det mer som en detektiv bok fordi du finner ikke den samme volden eller farene som du finner i voksen bøkene. Detektivbyrå nr. 2 er bok serien som har hoved handlingen sin rundt tre karakterer: Tiril, Oliver og Åtto. Her møter du to detektiver og hunden Åtto. De hiver seg inn i ulike mysterier og tar ting i egne hender. Her er det ikke snakk om å fortelle noen voksne hva som skjer, men å finne ledetråder som kan føre til hva skurkene driver meg og stoppe dem for godt. De drar inn noen voksne etter hvert i bøkene, men de vil helst løse mysteriet på egen hånd. De skaper et realistisk bilde på hvordan barnedetektiver kunne ha sett ut og dette skaper fantasi hos leserne. Fantasi er noe vi skolebibliotekarer støtter og vil fram kalle på et trygt sted. Det å ha fantasi hjelper barn og unge til å vokse på ulike måter, som kan hjelpe med å ta inn annen informasjon gjennom skole gangen.

Bilde 2

 

 

 

 

 

 

 

Operasjon Tordensky

Operasjon Tordensky er bok nummer 2 i detektivbyrå serien som Jørn Lier Horst har skrevet. Den er anbefalt for de som elsker spenning, krim og det å løse gåter og mysterier. Alder stopper ingen fra å lese en god bok og selv om detektivbyrå nr. 2 serien er skrevet for barn, så kan den leses for og av alle. Operasjon Tordensky skaper realistiske trekk som skaper levende bilder mens leseren leser boken. Som skolebibliotekar så anbefaler jeg Detektivbyrå nr.2 serien til barn som har kommet i gang med å lese for seg selv, men som også liker å løse mysterier. Det er også gode bøker å drømme seg bort i. Tenk det, barnedetektiver! Jørn Lier Horst lar oss bli med på å løse flere mysterier.

 Bilde 3

Tips!

For de som har veldig lyst til å sjekke ut serien nærmere så finnes det en side som gir god oversikt og innhold om hele detektiv-serien. Siden inneholder også morsomme og kreative oppgaven som har sammenheng med bøkene. Den har også oversikt over alle stedene som blir nevnt gjennom hele bok-serien, den har nemlig et kart som viser alle stedene som Tiril, Oliver og Åtto har besøkt og løst mysterier på. For de som vil ha det moro og utforske litt på egen hånd så er dette den perfekte siden for deg: http://detektivene.no/om-serien/

 

CLUE – serien – Tips for de som ønsker noe vanskeligere å lese

Jørn Lier Horst har også skrevet bøker for de som er litt eldre og trenger noe mer avansert å lese. CLUE-serien har noen trekk som er likens med Detektivbyrå nr.2 serien. Begge seriene har en egen spor hund som setter søkelys på ting som blir oppdaget og skaper en sammenheng mellom ulike spor som dukker opp. Begge bok- seriene har også sine detektiver som løser mysterier på ulike måter. I CLUE-serien er spenningen økt til en mer intens mysterieløsning.

CLUE-serien er mer knyttet opp mot virkeligheten og speiler ekte forbrytelser. Men bøkene er fylt med spenning, drama og mysterier som blir løst, akkurat som i barneserien. CLUE-serien er egnet for de som lengter etter noe mer avansert å lese. Jørn Lier Horst skriver bøker hvor barn, ungdom og voksne kan drømme seg bort og fylle den kjedelige hverdagen med mer spenning.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Siste ord

Som en skolebibliotekar så møtte jeg mange barn som er usikker på hva de burde lese. Jeg oppfordrer alle elever av alle aldre til å ha en god blanding mellom noe fantasi rikt og noe mer fakta basert. Det å ha en slik blanding kan hjelpe ulike lesere med å forme sin egen lese stil og finne den perfekte måten å suge til seg informasjon på. Og hvis elevene trenger hjelp til å finne den rette boken å lese så er jeg alltid klar til å hjelpe. Jeg håper dette blogginnlegget har åpnet en ny verden av bøker og fantasi for elever som er usikker på hva som egner seg å lese for å åpne opp fantasiens verden. Lykke til med videre skolegang elever av alle aldre.

 

Bilde Kilder

1 Bilde tatt fra Vg.no – 13.10.2021 – https://www.vg.no/rampelys/bok/i/JJ9oJ8/joern-lier-horst-raser-etter-at-gyldendal-anker-lydboksaken

2 Bilde tatt fra barnasegenbokverden.no – 13.10.2021 – https://www.barnasegenbokverden.no/bokklubber/Barnasegenbokverden/bokserier/detektivbyra-nr-2/index.action

3 Bilde tatt fra gyldendal.no – 12.10.2021 – https://www.gyldendal.no/barneboeker/6-9-aar/operasjon-tordensky/p-82892-no/

4, 5,  Bilder tatt fra jlhorst.com – 15.10.2021 –  http://www.jlhorst.com/clue/?page=448

 

 

 

 

6 tanker om “En skolebibliotekars hjelpende hånd

 1. Hei Ronja!
  Dette var en god skrevet blogginnlegg om Operasjon Tordensky! Det var veldig oversiktlig. Jeg har inntrykk av at dette innlegget kan være ment for andre skolebibliotekarer som trenger boktips. Det ga meg et overblikk om hva jeg kan forvente i denne boken og hvordan jeg best kan formidle den til de yngre elevene. Du ga en god vurdering av boken og masse gode tips om de ulike aktivitetene leseren kan gjøre it tillegg til bokopplevelsen. Det var også veldig bra at du foreslått en annen lignende series om barn kan også lese. mvh, Jay

 2. Hei!

  Det er fint at du understreker det realistiske, og at Horst har en virkelighetsbasis for krimsjangeren. Jeg synes særlig vi kan merke dette i CLUE-serien, som du også er litt inne på her.

  Jeg har også sans for at du framhever fantasi som noe produktivt. Fantasi er på en måte forestillingsevne, noe vi har bruk for til mange oppgaver.

  At du viser til ei side som kan gi mer informasjon, er bra, og det er også fint at du får framhevet andre serier av Horst for barn og unge.

  Skulle jeg gi litt konstruktiv kritikk, ville jeg peke på at mottakerbevisstheten i teksten kunne vært litt bedre. Underveis har jeg vært litt i tvil om du skriver til barn i den typiske lesergruppa eller om du skriver til medstudentene dine. Hvis barn skal være mottakere, er nok teksten for lang og litt for komplisert. Det er viktig å vekke interessen, men samtidig å begrense utgreiinga.

  Vennlig hilsen
  Svein S.

 3. Hei Ronja!

  Så fint innlegg om detektivbøker for barn. Jeg er litt usikker på hvem som var målgruppen her, men det var et informativt blogginnlegg for både skolebibliotekarer og voksne. I og med at du skriver nederst at det er elever av alle aldre, så blir det nok litt for mye tekst for de minste elevene.
  Ellers synes jeg du får fram tematikken i bøkene godt, og det er fint at du tydeliggjør det du skriver om med bilder 🙂

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.