Den onde arven

Tittel: Den onde arven (2013)

Forfatter: Thomas Enger

Sider: 348

Genre: spenning / fantasi fortelling / litt krim

Språk : bokmål

Hovedperson: Julie, 16 år

Jeg er så nysgjerrig at jeg ikke klarer å la være, jeg setter med på knærne og begynner å

grave med hendene, jeg graver fortere og fortere og fortere, skyfler sang og jord opp av

bakken i et stadig raskere tempo, jord som smuldrer opp i hendene mine. Det er som om

alt liv i jorden er borte. Det røde lyset blir sterkere og sterkere jo len

ger ned jeg kommer. Og nå ser jeg hvor lyset kommet fra også.

Det ligger en liten, firkantet boks der nede, dekket av et lag med sand. Boksen gløder. Og jeg skal til å strekke meg mot den, da grunnen under meg forsvinner.

Jeg faller.

Og jeg faller.

Så faller jeg ikke mer.

 

Om hva handl „den onde arven“

Den onde arven handler om Julie, en 16 år gammel tenåring. Hun har ikke sett faren sin i mange år, og moren bor på en institusjon fordi hun er overfølsom for alt lys og lyd. Julie bor derfor med bestefaren i et stort hus, der hun tilbringer mesteparten av tiden sin alene. Hun er selvstendig og finner alltid noe å gjøre. Julie blir mobbet i skolen, og de fleste bøllene jenter i hendes skole. Hun har to venner på skolen som gjør skolelivet hennes enklere, men hjemme er hennes eneste følgesvenn en katt. En natt når nordlyset skinner finner hun ut at noe i livet hennes ikke stemmer, og Julie  begynner å avdekke en stor, mørk familiehemmelighet. Etter bestefrens død finner hun ut at hun har mange slektninger, og at familien hennes ikke er så vanlig som hun trodde. Julie er i besittelse av en penn hun fant i skogen som hun finner ut at er veldig etterspurt blandt familiemedlemmene. Desto mer Julie graver og finner ut om den store hemmligheten desto merkligere blir alt rundt henne, katten skremmer henne og det har etterhvert samlet seg 13 ravner i hagen som følge nøye med på alt hun foretar seg. Den store familiehemmeligheten kan strekke seg helt tilbake til andre verdens krig…

Hvem er målgruppen for denne boka/skjønnlitraturen

Denne boken er ideell for unge mennesker som liker spenningen, krim og overnaturlige fenomener. Fortellerstilen i denne boka er satt opp for å få den til å virke som om alt er ekte og troverdig. Detaljene om den virkelige verden brukes i boken for å fremme troverdighet, for eksempel at faren er borte, at moren er syk og at den forteller om ensomheten som følger med å alltid være hjemme alene. Det er også forskjellige punkter som brukes for å bedre leve seg inn i og knytte seg til hovedpersonen, for eksempel mobbing og at familien hennes har en hemmelighet som hun skal jobbe mye for å finne ut av.

Hva tenker ungdomen om „Den onde arven“.

De fleste var enige om at denne boken er spennende, med alt de lette etter når det gjaldt spenning, eventyr, magi og mystiske hemmeligheter. De likte også at kapitlene er korte (eller bare 2-4 sider per kapittel), og det enkle språket som er brukt gjør så boka var lett å lese. Den eneste ulempen med boka var at de syntes at den begynte sakte/langsom og var litte spennende som skjedde i løpet av de første 60 sidene.

Hvis du vil lese mer om hva ungdommer synes om denne boken, kan du klikke her.

Litt om forfatteren

Thomas Enger er en norsk forfatter som er født 21. November 1973 i Oslo,  han vokse opp i Jessheim men bor nå i Oslo med sin samboer som han har to barn med. Før han skrev sin første bok var han journalist for Nettavisen i ni år. Han skrev sin første bok i en fem bøker lang serie i 2010 som fikk navnet „Skinndød“ og var en krimsaga for voksne. Han har nå skrevet 5 krimsagaer for voksne som selges i 30 forskjellige land og har vært nominert til eDunnit Award i 2012. Han har bare skrivet en skjønnlitterær bok for barn og ungdom og det er „Den onde arven“ , som vant „årets ungdomsbok“ året i 2014.

Thomas Enger bibliografi

Kriminalromaner

Banesår. 2015

Våpenskjold. 2014

Blodtåke. 2013

Fantomsmerte 2011

Skinndød. 2010

Spenningsbøker for barn og ungdom

Den onde arven. 2013

 

6 tanker om “Den onde arven

  1. batman! eg har plantet fem bomber i sykehuset til adopterte barn med kreft! du kan aldri stoppe meg med å runke i bat caven din! eg har allerede humpa fem pokemon og barn, når du har gjort ingenting! Eg er ein level 10 sigma mewer og du er bare ein level 1 noob! du kan aldri stoppe meg no! ta kuken din og sleng den ned i batmobilen din og kjør i vei til skibidi land! dette er joker, den beste moggeren, som slår deg i hjel!

  2. Hei
    Kjekk presentasjon av boken, men savner litt «faglig tilknytting» som oppgaven var og kanskje litt kort innlegg. Bra at du har trukket fram tekst direkte fra boken. Syns også at du får godt frem at det ikke er så lett å være Julie og at det er uforklarlige ting som skjer rundt henne.
    Ha en god påske
    Liv

  3. Hei
    Kjekk presentasjon av boken, men savner litt «faglig tilknytting» som oppgaven var og kanskje litt kort innlegg. Bra at du har trukket fram tekst direkte fra boken. Syns også at du får godt frem at det ikke er så lett å være Julie.
    Ha en god påske
    Liv

  4. Hei Sara

    Det er ingen tvil om at du har skrevet en god presentasjon av Den onde arven, og at du skriver på en engasjerende måte som passer bloggformatet bra. Flott!

    Men som svar på innsendingsoppgaven så har innlegget noen mangler. Du bruker i liten grad faglitteratur i innlegget ditt og du kommenterer heller ikke de fantastiske trekkene ved boka slik oppgaven ber deg om. Det bør du gjøre! Dersom du kombinerer den flotte måten du presenterer boka på med en faglig forankring så vil innlegget både skape engasjement og troverdighet. I rollen som litteraturformidler så er det viktig å både brenne for bøkene – slik du åpenbart gjør – men samtidig vise en litterær forståelse av boka. I dette tilfelle handler det om å se etter fantastiske trekk ved fortellingen og reflektere rundt hva dette gjør med historien og hva det bidrar med overfor barn og unge som lesere.

    Beste hilsen Elin 🙂

  5. Hei Sara.

    Jeg er ikke helt ferdig med å lese Den onde arven enda, men nå ble jeg inspirert til å sette meg ned og fullføre den. Likte godt linken hvor ungdommer beskriver deres opplevelser av boken. Det viser jo at den i stor grad appellerer til unge lesere.
    Tror også at det er mange som kjenner seg igjen i dette med ensomheten til Julie, som du beskriver og denne mystiske familiehemmeligheten som avdekkes gleder jeg meg til å lese mer om nå. Jeg ble nysgjerrig med en gang jeg så bokomslaget, det virker så mørkt og dystert (selv om man ikke skal la seg lure av det da).

    Lykke til videre og god påske.
    Hilsen Lise

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *