Operasjons Tordensky

I dette blogginnlegget har jeg valgt å si litt om Jørn Lier Horst barnebok Operasjon Tordensky, Detektivbyrå nr 2. Tegningene i boka er tegnet av Hans Jørgen Sandnes. Tegningene er svært fargerike og viser hva som skjer og hvordan barna løser mysteriet. Jørn Lier Horst er politimann og etterforsker og er derfor kjempeflink til å vite hvordan tyvene egentlig jobber. 

Boka passer kjempefint for alle barn som går på skolen. Boka er lettlest og veldig spennende. Dette er den første boka i en serie, men bøkene henger ikke sammen. Du kan lese bøkene om hverandre, i rekkefølge eller bak fram. Du kan lese boka alene, sammen med en venn, eller sammen med en voksen som forstår seg på mysterier. 

I boka skal barna løse et innviklet mysterium. Tiril, Oliver og hunden Otto sitter bare og venter på at det skal skje noe spennende. Det er sommerferie. Det er stille, og Tirill kjeder seg, mens Oliver nyter stillheten og ligger under et epletre med et strå i munnen. Hunden Otto sover med det ene øyet åpent. Han er svært oppmerksom på det som skjer. Tiril griper avisa og der dukker den første ledetråden opp. En varebil fra Sukker-Larsen har blitt stjålet. Like etterpå, rett i nærheten, er det noe annet som mangler. Det er noe som ikke stemmer. Oliver snuser i luften. Plutselig går det opp for barna hva som mangler, og Tiril forstår med ett hva Oliver mener. Bokas mysterium har begynt, og vil du vite hva som skjer videre, må du lese boka. Og du kan virkelig glede deg 😀

Jørn Lier Holst har skrevet mange spennende bøker om Tirill, Oliver og hunden Otto, blant annet Operasjon Mørkemann, Operasjon Spøkelse og Operasjon Sjørøver. Hele 22 bøker har han skrevet om detektivbyrået 2.  Han har også laget aktivitetsbøker, og han har skrevet mange bøker til ungdom, blant annet  Clue-serien.  

3 kommentarer til «Operasjons Tordensky»

 1. Jeg synes også dette var en god og interessevekkende omtale av boka merd tanke på elever som lesere. Det er viktig at slike omtaler ikke blir for lange og omstendelige, etter mitt syn, og at ikke for mye av handlingen røpes. Du har funnet en god løsning her.

  Det er også bra at du gjør oppmerksom på hvordan boka er del av en serie. Og det med krimserie-konseptet er jo også tilfelle med CLUE. Som Hannah nevner, hadde det sikkert vært bra om du hadde spesifisert det.

  Lenka ser grei ut. Og det er for så vidt fint at den går til Sandnes’ blogg. Det kan lett blir slik at lenker går til reint kommersielle sider, og det kan diskuteres litt i skolesammenheng, mener jeg.

 2. Detektivbyrå nr2- Jeg syntes det er flott hvordan du tar med litt om Jørn’s politibakgrunn og at det er Sandnes som er illustratør. Du skriver godt og fyldig om historiens begynnelse og vekker interessen for å lese videre. Bra at du tok med hans andre bøker i serien, dette ble en fin avslutningen. Da du nevner Clue serien hadde det vært fint å ta med at dette også handler om krim. Syntes introduksjonen er god for å beskrive hva du skal holde deg til videre i teksten.

 3. Detektivbyrå nr 2 – en av de mest populære seriene på mange skolebibliotek.
  Jeg liker måten du presentere boken på, med elever som er på jakt etter en bra bok, som mottakere. Elever som leser denne teksten vil helt sikkert få lyst til å lese boken. Det at du forteller at forfatteren er politi, og det at du gir en introduksjon til handlingen – vil garantert fenge barn i denne alderen.
  En av de gode tingene ved denne serien er jo at det er så mange bøker at elevene ikke «går tomme» – dette er det bra at du tipser elevene om.
  Veldig fin blogg om en spennende og populær bok.

Legg igjen en kommentar