Skolebiblioteket på Re vgs

Oppgave 1A – Skolebibliotekkunnskap 1.

Jeg var så heldig å få jobbe i praksis på Re videregående skole, i Vestfold, i hele mai 2019. Jeg jobbet på skole- fagbiblioteket der.
Biblioteket var et lyst og fint lokale, med flere fine møtelokaler som studentene benyttet flittig. Studierådgiverne hadde kontorer i 2. etg.
Studentene kunne også sitte i 2. etg, å jobbe med studier, eller bare ha det sosialt der. Da hadde de full oversikt over hele biblioteket. Dette virket som et populært sted å sitte.

Inne på biblioteket holder også IKT helpdesk, eksamensvakt og studieveiledere til. På linken under kan du lese mer om Bibliotek- og læringssenteret på Re vgs.

https://www.vtfk.no/skoler/re-vgs/meny/om-skolen/biblioteklaringssenter/

Siden jeg var her i praksis, og eksamensperioden for studentene nærmet seg, laget jeg en bokutstilling. Tanken var å inspirere studentene til å lese andre bøker, enn kun pensumlitteraturen:  Om eksamen, og annen tilleggs-/faglitteratur som ekstra støtte. Bildene ble også lagt ut på bibliotekets instagramkonto.

Bokutstilling på Re vgs

 

Biblioteket hadde et rikt utvalg av faglitteratur, skjønnlitteratur, dvder og lydbøker. Biblioteket hadde også klassesett av ulike romaner etc.
Det var også mulig med dagslån av hdmi-kabler til tv/prosjektor til møterommene, dikteringsutstyr, konferanseutstyr og fag/pensumbøker.
Bibliotekarene hadde en god dialog med lærerne. Klargjøring av studiemateriell var en stor del av oppgavene deres.

Det var mange digitale fagbøker som ble benyttet i undervisningen, og det var IKT tjenesten som klargjorde dette for studentene.  Dette arbeidet besto av å tildele lisenser og programvare til pc, slik at studentene kunne lese fagbøker digitalt via BRETTBOKA se https://brettboka.no/ eller UNIBOK se https://www.unibok.no/.

Det var et manuelt bibliotek, det vil si at studentene måtte komme til skranken for å låne bøker. Men de kunne reservere bøker via app.
Innlevering var enten å levere boka direkte til bibliotekaren i skranken, eller bare å levere den i en bokkasse rett utenfor biblioteket.
Et forslag til forbedring kan være å ha digitale innlån/utlånssystemer. Slike automatiserte systemer har vært vurdert flere ganger tidligere også, men det er alltid en kost/nytte-diskusjon rundt dette. Det var 2 bibliotekarer der, hvorav 1 på fulltid.

Både elever og lærere kunne tipse om å kjøpe inn ulike bøker. Bibliotekarene tok også egne valg ifm innkjøp.

Jeg lånte faktisk flere av skolebøkene der selv, det var interessant å se hvilke skolebøker de hadde tilgang til nå.

Det var interessant å se hvordan et fagbibliotek fungerte på en videregående skole. Jeg synes det var et ryddig og oversiktlig bibliotek, i et relativt nytt bygg.

 

2 Comments

Filed under Skolebibliotek

Den onde arven av Thomas Enger – arbeidskrav innen fantasy. Oppgave 5.

Den onde arven av Thomas Enger.

Thomas Enger er kanskje mest kjent for sine krimbøker. Jeg har lest flere av krimbøkene hans, og synes det er fin underholdning.

Men med den «Den onde arven» har han skrevet en fantasy for barn/ungdom.

Om boka:

Uprisen tildeles den ungdomsboka ungdommen selv stemmer fram, og lesere fra hele landet har stemt frem Thomas Engers første bok for unge lesere.
Med en far hun aldri har sett og en mor som verken tåler lys eller lyd, er livet til 16 år gamle Julie langt fra vanlig. Hun bor i et stort hus sammen med sin bestefar, og på skolen blir hun mobbet. Hennes beste venn er en katt. Men en kveld da nordlyset åpenbarer seg på himmelen, finner hun en mystisk gjenstand som snur opp ned på livet hennes. Det er en gjenstand som er nært knyttet til mørke hemmeligheter. En gjenstand noen er villig til å drepe for å få tak i.Julie havner i stor fare da hun prøver å finne ut hva som har skjedd i familien hennes. Samtidig er Julies katt blitt redd for henne. Ute på tunet har 13 ravner slått seg ned, og de følger Julies minste bevegelser med iskalde øyne …

«Den onde arven» skrev  Thomas Enger i 2014. Boka har ca 350 sider. Jeg begynte først på boka,  men gikk over til å høre på lydboka, og lyttet til denne i bilen.
Dette var faktisk en fin underholdning på lengre bilturer, forutsatt at du har sansen for litt fantasi som underholdning, da.

Hedda Sandvig leser boka, og det var en behagelig stemme å lytte til. Det er lett å leve seg inn i handlingen.

Et grep som gjør boka til en fantasy, er denne pennen som Julie finner, og som viser seg å gi henne overnaturlige evner. Hun blir sterkere. Hun hoppet ut av bil i fart. Hun skader seg ikke, og kan også skrive med pennen. Men hun må tenke seg godt om før hun skriver med pennen, for det hun skriver kan fort bli en sannhet. Det er viktig at pennen ikke havner i gale hender.

Et annet fantasy grep er at hun blir synsk; hun ser for seg hva andre har gjort og sagt i en helt annen setting, og en helt annet tid.

Boken tar for seg flere interessante temaer, som genetikk innenfor tvillinger, barnevern og beredskapshjem. Kanskje leseren kan få en følelse av hvordan det er å bli flyttet til en ny, og ukjent familie. Mobbing er et tema, og hvordan man kanskje kan få bukt med mobbingen.

Angående bokas komposisjon synes jeg den bygget opp en fin måte. Spenningen stiger stadig og det blir mange gode spenningskurver.

Det at boka er skrevet som en fantasy, og ikke en vanlig roman, gjør at man kanskje lettere kan ta opp vanskelige temaer som f. eks. barnevern, familiehemmeligheter og mobbing, men samtidig ha et viktig budskap. Dette grepet gjør kanskje boka mer interessant å lese for barn/ungdom, og samtidig er den informativ. Kanskje leseren forstår mer hvorfor og hvordan familiehemmeligheter oppstår, og holdes i live over mange år, og kanskje også generasjoner.

Handlingen bygges godt, lag på lag, og vi får stadig vite mer og mer om den den onde arven.

Boka er skrevet som jeg form, og skrevet gjennom Julie. Dette er et grep som kanskje også gjør at det er lettere å sette seg inn i tematikken, og leve seg inn i historien.

Boka har mange korte kapitler, det gjør boka enkel å lese for barn/ungdom. Her er starten på kapittel 8:

De sier det spøker i Uhuriaskogen, de andre elvene på skolen. Men selv om jeg har ganske god fantasi, har jeg aldri vært redd her inne. Snarere tvert imot, egentlig. Det er i skogen jeg virkelig føler meg hjemme, uten at jeg kan forklare det på noen måte. Jeg liker å være her, alene, ute blant trær og lyng og kvister. Når jeg hører det suse i greiene rundt meg, er det som om alt på innsiden av meg blir stille.

Her kan man se at hvordan Julie tar ansvar, og gir beskjed om hva hun tenker å gjøre, selv om denne beskjeden er litt diffus, den sier ingenting om hvor hun skal, hvor lenge hun blir borte etc. Det ble nok også en helt annen tur enn både hun og bestefaren hadde sett for seg.

Det er derfor jeg smører en nistepakke, heller litt vann i en flaske og raskt spiser to tørre knekkebrød før jeg går opp igjen på rommet mitt og pakker en sekk med noen ekstra plagg i. Spenner et teppe og et liggeunderlag fast til sekken før jeg skriver en lapp til bestefar som jeg henger opp på kjøleskapsdøren:

 

Jeg går meg en tur i skogen. 
Mulig jeg overnatter.

Julie

Hvis det skal være en slags apell fra forfatter til leser, kan det for eksempel være:

  • Selv om du er fattig som liten, kan du fort bli rik når du blir voksen!
  • Hvis du synes noe skurrer i din familie, ikke start med slektsforskning, det kan være langt verre enn du opprinnelig trodde!
  • Mennesker er ikke alltid A4, det finnes mennesker med andre ferdigheter enn folk flest!

På denne lenken kan du lese mer om Thomas Enger.  https://snl.no/Thomas_Enger

 

 

 

Den onde arven av Thomas Enger

4 Comments

Filed under Bokanmeldelser

Leksjon 2, oppgave A – Bokanmeldelse Salamandergåten av Jørn Lier Horst

Flott krim for barn og ungdom!

Jeg har nettopp lest boken Salamandergåten, som er den første i Clue-serien til Jørn Lier Horst.
CLUE er en forkortelse for Cecilie, Leo, Une og Egon; som er hovedpersonene i boka/serien.

Det vil  si;  Egon er hunden  som er med dem på oppdrag.
Jeg lånte boka på Bø bibliotek, i Telemark.

Jørn Lier Horst har tidligere jobbet som etterforsker i politiet, og har mye kunnskap om forbrytelser som er blitt begått.
Det er i hvertfall skrevet 13 bøker i CLUE-serien, og Jørn Lier Horst vet hvordan han kan engasjere unge lesere.

«Leo trykket på et av bildene og fikk opp en omtale:
Salamander. Et landlevende virveldyr. Kaldblodig. Er nattaktiv.
Lever skjult på kjølige og skyggefulle steder om dagen og kommer frem om natten.»

Salamandergåten

Jeg synes det var en fin, og underholdende bok, og jeg må innrømme at den var veldig annerledes enn jeg hadde sett for meg, med tanke på tittelen.

Jeg har lest en del av de krimbøkene som Jørn Lier Horst har skrevet for voksne, og kan anbefale denne boka for dere elever.

Boka handler om skumle typer og drap ved Perlen pensjonat i Skutebukta.

Boka kan f.eks. kjøpes på www.bokkilden.no. Salamandergåten.

Boka er utgitt av Kagge forlag, har 141 sider, og ble gitt ut i 2012.
Den kan kjøpes som e-bok, eller som CD, dersom man heller ønsker det.
Den er lettlest, med stor skrift, og gir leseren mulighet til å forsøke å finne ut av mysteriet selv underveis.

Boka passer nok best for barn/ungdom for 9-12 år, men jeg tror flere aldersgrupper kan ha glede av denne.

Boka inneholder kart så man kan holde seg oppdatert over hvor de ulike stedene som er nevnt, er i forhold til hverandre.

Kart over Skutebukta

 

Det er også noen filosofiske spørsmål som er bakt inn handlingen, så lærer vi litt om det også.
Det er henvisninger til blant annet Sokrates, som  ble født i Athen i år 470 før Kristus.

«Å nei, du», smilte Gamle-Tim. » Den som vet at han ikke vet, er kanskje den klokeste blant oss.»


Boka inneholder også en faktaside om Sokrates, på slutten av boka.

Du kan lese mer om CLUE-serien her: Info om Clue-serien

Info om Jørn Lier Horst fra Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tittel: Salamandergåten
Forfatter: Jørn Lier Horst
Utgitt: 2012
Antall sider: 141
Aldersgruppe: 9-12 år

Boka er lånt på Bø bibliotek i Telemark.

 

3 Comments

02/11-2019 · 18:46