Tonje Glimmerdal

Bok: Tonje Glimmerdal
Forfattar: Maria Parr
Språk: Nynorsk
Sidetal: 281
Type: Skjønnlitteratur
Aldersgruppe: 8-10 år

Liker du aksjon, musikk og hemmeligheter?

Tonje Glimmerdal handler om en 10 år gammel jente som bor i en liten by på Vestlandet. Hun er den eneste ungen som bor i Dalen, hun har en bestevenn i Dalen, han heter Gunnvald og er en 74 år gammel fiolinist, han lærer Tonje fiolin. De forteller hverandre alt, eller det trodde Tonje, når Gunnvald drar til sykehuset finner Tonje ut at Gunnvald ikke har fortalt henne alt, Hva tror du han skjulte for henne? Gunnvalds datter kommer til byen mens han er på sykehuset, tror du det har noe med henne å gjøre? Mens Gunnvald er på sykehuset, møter Tonje brødrene Bror og Ole, som er på ferie der. De gjør ulike ting i Dalen, f.eks. prøv aking og ski.

Bokan Inkluderer:

  • Mange bilder
  • Kart over dalen
  • Hemmelig
  • Eventyr

Oppgave 3

Oppgave 3

Du er bibliotekar på et skolebibliotek. Rektor har bedt deg om å informere alle lærerne på skolen om hvordan elevene best mulig kan orientere seg i bibliotekets samling. Skriv et blogginnlegg der du forklarer lærerne hvordan bibliotekets samling er orientert og hvordan lærere og elever kan gå frem for å finne bøker i biblioteket. Pek også på hvilke begrensninger som er for gjenfinning i ditt bibliotek.

Du definerer selv hvorvidt dette er en barneskole, ungdomsskole eller videregående skole. Du står fritt til å organisere bibliotekets samling og katalog slik du ønsker.

Oppgave 3  –  Svar

Skolebibliotek for barneskole (1-7 trinn)

Rektor har bedt meg forklare utformingen av dette biblioteket.

Faktabøker:

Faktabøker er satt opp i dewey-systemet og er derfor nummerert, de er ordnet i numerisk rekkefølge, over hver hylleenhet er det et kort som sier hvilke bøker som er under og et bilde av temaet til hver hylleenhet (f.eks. 900-909 er Historie, 910 – 919 er geografi og reise, og deretter bilder fra historie, bilder av land osv.)

Andre Boka

Bøker er kategorisert med et bilde på siden for å gjøre det lettere for barnet å se hvordan disse bøkene er, samt første bokstav i forfatterens etternavn (slik at barna vet hvor bøkene skal være)

Humor: smilefjes

Fotball og håndball: fotball

Hestebok: hest

Fantasi: en tryllestav

Spennende: øye

Skrekk: hodeskalle

Romantikk og venner: hjerte

Dikt: bok

Engelsk: Big Ben

Tegneserier: Superheltikon

Manga: snakkebobleikon

Bildeboka: For å gjøre det lettere for barn å finne bøker, er det bildebøker (best egnet for de som akkurat har begynt å lese) i hyllene som kan vendes og ses på forsiden av hver bok (som og når du blar gjennom gamle vinylplater) er dette gjort for å gjøre det lettere for barn å finne en bok de kan være interessert i. (barn er mer interessert i å se hvordan bokens front ser ut)

Lettleste bøker holdes sammen, de er merket med et bilde OG en gul klistremerke på siden

Nynorskbøker holdes sammen og merkes med et bilde OG en rød klistremerke på siden

Vi har 3 utstillingshyller i vårt område. Alle bøker vil ha et nytt tema hver måned. Den som er nær Faktabøker vil være faktabøker som samsvarer med temaet for hver måned. En hylle er nær inngangen, og det vil være andre bøker som kan introduseres for barna. Og den minste hylla er å vise nye bøker.

Deretter har det blitt satt opp en leseleksjon for hver klasse der du besøker biblioteket. For trinn 1-4 blir de høytleset og nye bøker vil bli introdusert, hvoretter elevene vil bli hjulpet til å finne bøker å lese hjemme. For trinn 5-7 introduseres bøker, og det blir funnet hjelp til å lese bøker hjemme for den uken. Det er greit fordi i bokan skolebiblioteket sier “når skolebibliotekarer introduserer nyere barnelitteratur i <<bokprat>> med elevene på skolebiblioteket og folkebiblioteket, inspirerer det elevene til å låne og lese“

Barn er også velkomne til å komme i fritiden og lese bøker i det koselige hjørnet.

Hvis det er noen spørsmål eller du vil se hvordan installasjonen er, kan du nå meg på biblioteket hver ukedag mellom 9: 00-15: 00

Så kan du sende meg en e-post på sarabb@lillebarneskole.no

Litteratur:

Hjellup, Line H.(red.) Håland, Anne. Pihl, Joron. Svingen, Arne  (2018) Skolebiblioteket Læring og leseglede i grunnskolen. Oslo: Cappelen As, Oslo

Hvorfor vil jeg jobbe som skolebibliotekar?

Hvorfor vil jeg jobbe som skolebibliotekar?

Guðný Einarsdóttir bibliotekar i skolebibliotek Eskifjörður Island

Det er flere grunner til at jeg vil bli skolebibliotekar. Jeg har hørt så mange skrekkhistorier fra folk om dårlige bibliotekarer og bibliotekarer som skremmer barn, og som helst ikke vil ha dem på biblioteket med mindre det er absolutt nødvendig. Jeg syntes dette er feil når det gjelder hva bibliotekarer bør gjøre.
Selv har jeg bare gode minner fra da jeg besøkte biblioteket under oppveksten min i en liten by på Island (bybiblioteket var også skolebiblioteket). Jeg ønsker å gi skolebarn her den samme gode opplevelsen som jeg hadde på biblioteket som barn, og gi dem gode assossiasjoner til biblioteket som de kan ta med seg videre. Det var alltid morsomt å gå på biblioteket, jeg brukte mye av fritiden min der, på å se på bildebøker og se om det hadde kommet noe nytt hadde i hyllene. Etter skolen ble biblioteket ofte brukt til å gjøre lekser og senere å studere, fordi bibliotekaren ofte kunne hjelpe med lekser og hjelpe deg med å finne de riktige bøkene med den informasjonen du trengte. Et av mine beste minner fra biblioteket er fra når vi på småtrinnet (1-4.trinn) en gang i måneden kunne komme til biblioteket for å sitte å fargelegge mens vi lyttet til bibliotekaren som leste eventyr og legender. Etter hvert visste bibliotekaren også hva hobbyen min var, og hun bestilte ofte bøker for meg som jeg kunne lese når jeg var ferdig og som var innen det samme emne. Hun gjorde dette helt uten å spørre meg om det, og det var alltid gøy å få en så uventet «gave» fra henne.
Moren min har også hatt en viktig finger med i spillet og er en stor del av grunnen til jeg har en så stor kjærlighet til biblioteket. Hver torsdag gikk vi sammen til biblioteket for å velge bøker for uken, hun leste mye hjemme og fikk meg til å falle for en bok etter en annen ved siden av henne.
Etter at jeg flyttet hit til Norge, har jeg lært mer om hva skolebibliotekarer gjør, og jeg ønsker å bevare og videreføre den opplevelsen jeg fikk av biblioteket som liten jente, samtidig som jeg ønsker å gjøre jobben bra. Dette er noen av de tingene jeg har lært og som jeg ønsker å gjøre som skolebibliotekar:

  1. Hjelpe elevene å finne sitt interesseområde og oppmuntre til hobbyer og lesing.
  2. Hjelpe mine kolleger (lærere) med å gjøre arbeidet deres lettere (for eksempel å finne frem bøker for elevene sine slik at de ikke trenger å gjøre det alene, og dermed gjøre arbeidet lettere).
  3. Installere og vedlikeholde et klassifiseringssystemer som er enkle for elever, studenter og lærere å bruke.
  4. Sette opp et område der elever og studenter kan komme på fritiden for å slappe av hvis de ønsker og å lese bøker etter eget ønske.
  5. Gjøre biblioteket åpent for elever slik at de ikke blir usikre på å bruke biblioteket.
  6. Hjelpe elevene med å lære og å lære å bruke biblioteket.

Så dette er noen av grunnene til at jeg vil bli skolebibliotekar

for videre lesning av bibliotekregler på Island, her

Den onde arven

Tittel: Den onde arven (2013)

Forfatter: Thomas Enger

Sider: 348

Genre: spenning / fantasi fortelling / litt krim

Språk : bokmål

Hovedperson: Julie, 16 år

Jeg er så nysgjerrig at jeg ikke klarer å la være, jeg setter med på knærne og begynner å

grave med hendene, jeg graver fortere og fortere og fortere, skyfler sang og jord opp av

bakken i et stadig raskere tempo, jord som smuldrer opp i hendene mine. Det er som om

alt liv i jorden er borte. Det røde lyset blir sterkere og sterkere jo len

ger ned jeg kommer. Og nå ser jeg hvor lyset kommet fra også.

Det ligger en liten, firkantet boks der nede, dekket av et lag med sand. Boksen gløder. Og jeg skal til å strekke meg mot den, da grunnen under meg forsvinner.

Jeg faller.

Og jeg faller.

Så faller jeg ikke mer.

 

Om hva handl „den onde arven“

Den onde arven handler om Julie, en 16 år gammel tenåring. Hun har ikke sett faren sin i mange år, og moren bor på en institusjon fordi hun er overfølsom for alt lys og lyd. Julie bor derfor med bestefaren i et stort hus, der hun tilbringer mesteparten av tiden sin alene. Hun er selvstendig og finner alltid noe å gjøre. Julie blir mobbet i skolen, og de fleste bøllene jenter i hendes skole. Hun har to venner på skolen som gjør skolelivet hennes enklere, men hjemme er hennes eneste følgesvenn en katt. En natt når nordlyset skinner finner hun ut at noe i livet hennes ikke stemmer, og Julie  begynner å avdekke en stor, mørk familiehemmelighet. Etter bestefrens død finner hun ut at hun har mange slektninger, og at familien hennes ikke er så vanlig som hun trodde. Julie er i besittelse av en penn hun fant i skogen som hun finner ut at er veldig etterspurt blandt familiemedlemmene. Desto mer Julie graver og finner ut om den store hemmligheten desto merkligere blir alt rundt henne, katten skremmer henne og det har etterhvert samlet seg 13 ravner i hagen som følge nøye med på alt hun foretar seg. Den store familiehemmeligheten kan strekke seg helt tilbake til andre verdens krig…

Hvem er målgruppen for denne boka/skjønnlitraturen

Denne boken er ideell for unge mennesker som liker spenningen, krim og overnaturlige fenomener. Fortellerstilen i denne boka er satt opp for å få den til å virke som om alt er ekte og troverdig. Detaljene om den virkelige verden brukes i boken for å fremme troverdighet, for eksempel at faren er borte, at moren er syk og at den forteller om ensomheten som følger med å alltid være hjemme alene. Det er også forskjellige punkter som brukes for å bedre leve seg inn i og knytte seg til hovedpersonen, for eksempel mobbing og at familien hennes har en hemmelighet som hun skal jobbe mye for å finne ut av.

Hva tenker ungdomen om „Den onde arven“.

De fleste var enige om at denne boken er spennende, med alt de lette etter når det gjaldt spenning, eventyr, magi og mystiske hemmeligheter. De likte også at kapitlene er korte (eller bare 2-4 sider per kapittel), og det enkle språket som er brukt gjør så boka var lett å lese. Den eneste ulempen med boka var at de syntes at den begynte sakte/langsom og var litte spennende som skjedde i løpet av de første 60 sidene.

Hvis du vil lese mer om hva ungdommer synes om denne boken, kan du klikke her.

Litt om forfatteren

Thomas Enger er en norsk forfatter som er født 21. November 1973 i Oslo,  han vokse opp i Jessheim men bor nå i Oslo med sin samboer som han har to barn med. Før han skrev sin første bok var han journalist for Nettavisen i ni år. Han skrev sin første bok i en fem bøker lang serie i 2010 som fikk navnet „Skinndød“ og var en krimsaga for voksne. Han har nå skrevet 5 krimsagaer for voksne som selges i 30 forskjellige land og har vært nominert til eDunnit Award i 2012. Han har bare skrivet en skjønnlitterær bok for barn og ungdom og det er „Den onde arven“ , som vant „årets ungdomsbok“ året i 2014.

Thomas Enger bibliografi

Kriminalromaner

Banesår. 2015

Våpenskjold. 2014

Blodtåke. 2013

Fantomsmerte 2011

Skinndød. 2010

Spenningsbøker for barn og ungdom

Den onde arven. 2013

 

Barsakh

Forfatter: Simon Stranger

Type: Flyktninger; Spiseforstyrrelser; Ungdom; Vennskap

Sted: Afrika, Gran Canaria

Språk: Bokmål

Sider: 128

Emilie er en typisk 15 år gammel tenåringsjente fra en vellykket vestlig familie. Hun tenker mye på klær, sitt eget utseende og hvordan andre ser henne. Emilie spiser lite, teller alle kaloriene hun spiser og går veldig langt for å brenne av de få kaloriene som hun får i deg. Når familien hennes er på ferie i Gran Canaria ser Emilie en båt ute på havet når hun tar seg en joggetur. Hun følger nøye med, og hun merker at noen faller av båten. Emilie svømmer ut og redder en ghanesisk flyktning ved navn Samuel opp fra havet, hun redder også de andre flyktningene som var på båten i land. Hun hjelper dem med å gjemme seg, og kommer med mat og vann til dem hver. Hun snakker mye med flyktningene, og Samuel forteller henne hvordan det er å vokse opp i en fattig familie i et fattig land, om å flykte til Europa og om menneskene han har møttpå veien til Europa. Han forteller også om personer han har møtt som har ikke klart å unslippe. Selv har han vært gjennom mye uro i livet, men han håper på et bedre liv, og er sikker på at han vil kunne få en jobb i Europa sånn at han kan leve et trygt og stabilt liv. Men Samuels situasjon i Europa er hverken sikker eller tryggt.

Men hva betyr Barsakh? Barsakh er ord fra Islam, det er sted som du gå til når du dør og venter på dommedag. Likt og Limbo for Kristene.

Denne boka gir et fantastisk innblikk i hvordan to kulturer kan være ganske forskjellige. Hvordan mennesker blir formet av omgivelsene og menneskene de møter i livet.

når du vil lese mer om denna bok kan du finne det her