Alt jeg skylder deg er juling ☠️

Leksjon 2. oppgave: C.

Jeg har lest boka Alt jeg skylder deg er juling av Arne Svingen og har gjort meg noen refleksjoner om den.

Alt jeg skylder deg er juling handler om 17 år gamle Herman. Herman er sint og han slåss. Han går gatelangs og banker opp folk. Det er ikke blind vold for han banker ikke opp hvem som helst, men enkelte personer som oppfører seg kjipt, og folk som vil ha bråk på byen. For eksempel så endte han som spente bein på folk og sa sa at alle damer var horer opp med en brukket nese takket være Herman. Herman er ikke interessert i gjengbråk i Groruddalen sånn som kompisen Tarek. Ikke er han interessert i kampsport heller. Herman vil gjennomføre en slags egenjustis med volden sin. Derfor passer det fint når Silje dukker opp og vil ha hjelp fra Herman til å hevne fæle ting hun og andre har blitt utsatt for….

Her kommer vi til spørsmålet om det er riktig å ta loven i egne hender når rettssystemet og andre myndigheter har sviktet? Hvis noen har gjort urett blir det noen ganger sagt at vedkommende fortjener juling, men hvordan er det egentlig å gjennomføre dette i praksis? Jeg kan røpe at for Herman og Silje får det konsekvenser!

Boka er moralsk og oppdragene uten å bli kjedelig og streng. Den er spennende og følelsesmessig sterk. Jeg har forsøkt å finne noen bøker som kan sammenlignes med Alt jeg skylder deg er juling men kan ikke komme på noen annen ungdomsbok som tar opp tema vold på denne måten som Svingen gjør her. I det siste har det vært mye om vold blant ungdom i media. Derfor er denne boka aktuell og derfor tenker jeg også at det er bok som sårt trengs.

Jeg vil gjerne dele en video der forfatteren snakker om Alt jeg skylder deg er juling. Forfatterens egne ord om boka traff meg veldig. Svingen snakker om sinne og vold hos menn som også er tema i boka. I tillegg prater Svingen om slåsskamper under ungdomstiden i Groruddalen og knytter likheter til bokas hovedperson.

Dette sinne som Arne Svingen never som han sier er vanskelig å snakke om blant menn vil jeg dvele litt ved. Jeg mener det er viktig at vi kan snakke om dette. Det at Alt jeg skylder deg er juling som en av få bøker tør å ta opp dette tema gjorde at jeg likte den. Hva gjør at noen «ser rødt» som forfatteren snakker om? Hva er det som gjør at Herman blir mister kontrollen? Jeg synes det er interessant å reflektere over dette. Som Svingen sier i intervjuet så hjelper det ikke alltid å telle til ti. Og hva er forskjellen på denne type sinne og det å planlegge voldshandling? Her er et sitat som viser hvordan boka tar for seg dette:

«Når jeg er på mitt verste, har jeg noe som heter tunnelsyn eller at jeg ser rødt eller koker i mitt eget adrenalin, jeg vet ikke hva der bør hete men det er noe som skjer der og da. Noe jeg ikke kan planlegge. Men når Silje sier vi skal ta igjen, så handler det ikke om mitt sinne. Det handler om planlagt vold. Vi skal ta igjen for noe som har skjedd med noen andre enn meg. hun har en liste. Jeg vet ikke om det er redselens heis som synker gjennom meg, men det er noe ved dette som napper i noen rare nerver»-

-Herman side 77.

I sitatet over ser vi også hvordan Herman har kvaler med å følge Siljes plan om å ta hevn. En tvil som blir mer og mer tydelig utover i boka. Det at Herman har en form for moral tross alt, at han blir forelsket i Silje, det at han er reflektert og identitetsøkende, er en flink storebror og bryr seg om moren sin skaper gjenkjennelse hos leseren. Det at boka er skrevet i jeg-form som også er med å forsterke identifikasjon. Språket som brukes er troverdig og gjenkjennbart. Skildringene er virkelighetsnære. Alt jeg skylder deg er juling er absolutt en realistisk ungdomsroman.

Jeg kan ikke snakke på vegne av andre men da jeg selv var ungdom hadde jeg en spesiell kjærlighet for bøker hvor hovedpersonen ble regnet for å være utskudd, levde de på utsiden av samfunnet eller var annerledes. Annerledesheten ga en tilhørighet. Jeg har fortsatt noe av denne fasinasjonen i dag om enn ikke like sterk som i tenårene. Sånn sett var det vanskelig for meg personlig å ikke like fortellingen om utskuddene Silje og Herman. I boka sammenligner Silje og Herman seg med Bonnie og Clyde når de rømmer. Det er spenning og en slags romantisering. Allikevel advarer Svingen tydelig om hvilke konsekvenser det kan få og hvor galt det kan gå. Svingen balanserer dette på en god måte.

Så hvorfor slår Herman?

Forskning viser at relativ fattigdom, samt å selv ha bitt utsatt for vold under oppveksten er de to viktigste faktorene for at en person skal utøve vold. Uten å avsløre for mye kan jeg avsløre at Herman havner innunder begge disse to kategoriene. Oddsene er mot han med andre ord.

Den relative fattigdommen kommer noe frem i boka. Hermans mor er alene med forsørgeransvar for Herman og lillesøsteren hans og det hintes om at økonomien er trang. Enda viktigere så har Herman altså opplevd vold under oppveksten og som tittelen tilsier så er det en hvis alt Herman skylder er juling. Når det kommer til stykke viser det seg at Herman ikke klarer å slå den som tidligere har slått han. Oppgjøret med denne personen er sterkt. Det er også en del av det som skal til for at Herman klarer å ta det valget han gjør i slutten av boken og at han endelig bryter voldspiralen.

 


Her kan du finner du litt statistikk, forskning og informasjon om vold og unge:

https://www.stinesofiesstiftelse.no/tema/konsekvenser

https://issuu.com/stinesofiesstiftelse0/docs/sss_innsiktsrapport-issuu_endeligve

https://www.nkvts.no/rapport/vold-i-oppveksten-varige-spor-en-longitudinell-undersokelse-av-reviktimisering-helse-rus-og-sosiale-relasjoner-hos-unge-utsatt-for-vold-i-barndommen/

Her finner du noen nyhetsartikler om vold og ungdom i media fra de siste ukene:

https://www.nrk.no/norge/_-vold-var-noe-jeg-likte-a-gjore-1.14749199

https://www.vg.no/nyheter/meninger/i/VbLJ4p/vi-har-et-problem-i-oslo

https://www.dagsavisen.no/oslo/oslo-vold-skaper-bekymring-1.1604221?fbclid=IwAR0M1BIMyjV0SrVZrRPbIuqegEsu679YOaWiaJJJLIys9iBiReHwKPaiKJA

https://www.dagsavisen.no/oslo/16-personer-pagrepet-etter-voldshelg-i-oslo-1.1604445

https://www.dagbladet.no/nyheter/frykter-volden-skal-spre-seg-til-andre-byer/71730286

https://www.dagbladet.no/studio/nyhetsstudio/5?post=20617

Her kan er noen linker til hvor du kan søke hjelp hvis du er utsatt for vold og/eller utøver vold:

https://www.littsint.no/

https://www.reddbarna.no/vaart-arbeid/barn-i-norge/vold-og-overgrep

Forside

www.utsattmann.no

https://www.statensbarnehus.no/ 

 

 

3 Comments

Filed under Uncategorized

3 Responses to Alt jeg skylder deg er juling ☠️

  1. Hei! Jeg synes det var interessant å lese blogginnlegget ditt. Du går i dybden på et tema i stedet for å spre deg mye utover, og dermed blir det interessant å lese teksten. Dvs. «dybdelæring»… Jeg hadde utbytte av videoen du hadde lenka inn; den er ikke bare tilleggsinformasjon, men belyser faktisk på en fin måte temaet du tar opp. Også fint at du deler din egen leseopplevelse; det er noe det er mulig å kjenne seg igjen i. Tipsene om videre lesning er greie å ha, hvis en vil gå videre med temaet du tar opp. Hilsen Svein S.

  2. Hei Heidi Kristine!
    Takk for eit aktuelt innlegg med eit sårt tema og høg aktualitet! Der eg såg aktualiteten kring gutar og lesing, såg du kjerna i realiteten. Du har med mange lenker, men dette gjorde meg meir medviten kring kor viktig akkurat denne boka er. Og du har gjort meg nysgjerrig. Dette er diverre realiteten for mange unge, noko som sjølvsagt er skremande, men me som vaksne må faktisk tørre å lese om det og å sjå på harde fakta. Du oppsummerar boka på ein fin måte utan å avsløre for mykje. Det var nyttig å sjå klippet frå youtube der forfattaren knyttar boka opp til eigen oppvekst og korleis han knyttar seg sjølv og sine erfaringar inn i hovudpersonen Herman.

  3. Hei Heidi Kristine!
    Dette var et fint blogginnlegg. Fint forsidebilde, relevant info om boka, og interessant video og mange linker som du har lagt ut. God research.
    Det er tydeligvis mange andre som har skrevet mye om dette temaet, men som du sier, ikke på samme måte som Arne Svingen.
    Jeg har ikke lest denne ennå, men har såvidt begynt på den nå.
    Arne Svingen skriver godt, jeg har vel kun lest «Fingeren» av ham tidligere.

    Ja, dette er et spesielt viktig tema nå, når vi ser den økende ungdomsvolden i Oslo og andre steder, den siste tiden.

Legg igjen en kommentar