Noen tanker om boka «Alt jeg skylder deg er juling»

Oppgave 2 – SK-101-1 – Oppgave B

Alt jeg skylder deg er juling av Arne Svingen

Denne boka er røff. Den er spennende, vond og interessant. Hvordan kan vi bruke denne i en elevgruppe? Hvilket potensiale har den og hvordan kan den brukes?

Det første åpenbare svaret er at dette er en bok som vi lett kan anbefale til gutter i ungdomsskolen. Det kan være veldig vanskelig å finne bøker som gutter er interesserte i å lese, spesielt på ungdomsskolen. Arne Svingen er selv opptatt av gutter og lesing, og har skrevet om det på bloggen sin. Der skriver han blant annet om at gutter på ungdomskolen leser omtrent ikke. Dette er noe vi også kjenner til. Svingen mener det er fordi lesing ikke er tøft nok. Så hvordan skal vi få guttene til å lese? Svingen lister opp flere punkter som han mener må til for å få guttene til å lese etter mange års erfaring som forfatter på skolebesøk. Boka må være spennende, helst ha en gutt som hovedperson, omslaget bør stemme med innholdet, baksideteksten bør ha en cliffhanger og den bør fenge fra første kapittel. Ikke en så lett oppgave.

Alt jeg skylder deg er juling tror jeg oppfyller mange av kriteriene. Omslaget er kult, men det sier ikke så mye om hva boka handler om. Det passer likevel til boka. Baksideteksten vil jeg ikke si har en cliffhanger, men den pirrer interessen. Boka handler om Herman som slåss, og det virker som om det er blind vold til tider, og så slutter baksideteksten med «Er det ikke på tide at noen tar igjen?». Ut fra den setningen kan man begynne å undre seg. Hvem tar igjen, og på hvem? Man kan jo tro at noen tar igjen på Herman, men fortellingen viser jo at det er Herman og Silje som tar igjen på noen andre. Vi kan jo også si at noen tar igjen på Herman siden han blir anmeldt til politiet og at livet hans tar en vending. Spennende baksidetekst som vekker nysgjerrighet er det i hvert fall. Samme kan vi si om første kapittel. Der avslutter vi med en cliffhanger som gjør at du må lese videre. Herman har slått ned noen og trodd det var en tilfeldig person… men det er det ikke. Hvem? Altså vil jeg tro den fenger fra første kapittel som var et krav. Slik kan vi konkludere med at denne boka treffer mange punkter som gutter ønsker, altså en bok vi lett kan anbefale.

Bilde av Isaac Jenks fra Unsplash

Kan vi bruke denne boka til noe annet enn lystlesning også? Ja, jeg tror man kan bruke denne boka i undervisning i skolen også. Ikke bare til litterær analyse, men også for eksempel innenfor det tverrfaglige temaet Folkehelse og livsmestring. Her står det at elevene skal lære om:

Aktuelle områder innenfor temaet er fysisk og psykisk helse, levevaner, seksualitet og kjønn, rusmidler, mediebruk, og forbruk og personlig økonomi. Verdivalg og betydningen av mening i livet, mellommenneskelige relasjoner, å kunne sette grenser og respektere andres, og å kunne håndtere tanker, følelser og relasjoner hører også hjemme under dette temaet. – Udir.no 

Denne boka er ikke bare en spennende bok som kan fenge gutter, den tar også opp viktige tema slik som vold, overgrep, kriminalitet og barnevernssaker. Det som er fint med denne boka er at ikke bare er den spennende, den viser også at tøffe gutter som slåss kan være sårbare gutter på innsiden. De er ikke så tøffe og hensynsløse som man tror, de har sine egne problemer og slåss ikke alltid fordi de vil, men fordi de ikke vet hva annet de skal gjøre. Boka tar også opp overgrep gjennom Siljes historie og Hermans far som slo. Den viser også hvor galt det kan gå om man ikke får hjelp med både fare for rulleblad og å gjøre ting man vil angre på resten av livet.

Jeg mener romanen ikke er helt tydelig på hva etikken og moralen er. Det er ikke en slutt hvor man tenker aha derfor burde jeg ikke gjøre det fordi det er feil. Det føles fortsatt som om det er litt kult at han slåss, og Herman og SIlje opptrer som noen antihelter som man heier på, selv om det de gjør er feil. Boka viser heller bare en skjebne som finnes og at verden ikke er så svart/hvitt som man tror den er. Mennesker er komplekse, også tøffe gutter som slår. I en undervisningssammenheng kan denne boken være en fin inngang til å ta opp disse vanskelige og viktige temaene og få til en god dialog i klassen.

  • Katrine

 

3 tanker om “Noen tanker om boka «Alt jeg skylder deg er juling»

  1. Hei Katrine

    Det var veldig fint å lese innlegget ditt! Jeg liker godt at du starter innledningsvis med å stille noen spørsmål som dine medstudenter vil være interessert i. Det at du velger å ha gutter som lesere som innfallsvinkel til boka gjør innlegget ditt engasjerende og nyttig. Du peker her både på hva som kan være utfordrende med å få gutter til å lese, og samtidig på hvorfor nettopp denne boka kan egne seg. Det er veldig fint at du legger lenke til Arne Svingens egen blogg der han tar opp dette temaet. Flott! Du har generelt mange gode lenker i innlegget ditt som kan være til inspirasjon for hvordan leserne dine kan anvende boka blant annet i arbeid med tverrfaglige temaer i læreplanen.

    Selve bokpresentasjonen din er komprimert og det fungerer bra. Her balanserer du fint mellom å si nok, men ikke for mye. Du peker på tematikk og verdiformidling blant annet. Veldig bra!

    Det er også fint at du har med bilder i innlegget. Det visuelle er viktig i bloggformatet, tenker jeg.

    Så håper jeg du får lyst til å fortsette å skrive på bloggen din – til mot og inspirasjon for andre lærere og bibliotekarer! 🙂

    Beste hilsen Elin

  2. Hei,
    Jeg synes du har skrevet et fint blogginnlegg. Lenken med Arne Svinges tips til hvordan vi skal få guttene til å lese er interessant. Jeg er enig i at boka er et godt utgangspunkt for å samtale om vanskelige tema i skolen. Det er fint at du får frem den sårbare siden hos ungdom som utøver vold, at mennesker er komplekse og at alt ikke bare er svart/hvitt. Jeg mener at forfatteren får frem et tydelig budskap; Herman gjennomgår en personlig utvikling, han får hjelp av barnevernet og tar noen valg på slutten som viser at han har bedre impulskontroll og tar avstand fra hevnprosjektet han ble dratt inn i.

  3. Hei! Du har skrevet et interessant innlegg om ei spesiell bok! Gutter og lesing er et tilbakevendende tema, og er en skikkelig utfordring for oss bibliotekarer. Jeg er enig i at denne romanen godt kan brukes i undervisning, -det er mange aktuelle tema en kan diskutere ut fra denne boka. Det er også, som du påpeker, fint å kunne lese om Hermanns tanker – og se at de som utad virker tøffe kan være sårbare på innsiden. Det er sjelden en en blir så «godt kjent» med en som utøver vold, og tror nok denne boka kan gi mange refleksjoner hos leserne.
    Marit

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.