«Jeg synes det er flaut å gå på skolebiblioteket.»

Hei, Bloggen!
Jeg har alltid elska å lese bøker. I motsetning til venninna mi som er sitert over her har skolebiblioteket vært en trygg havn for meg gjennom en kaotisk hverdag, helt fra barneskolen, frem til jeg var ferdig med videregående skole. Det er noe med det å være omgitt av bøker, tror jeg.

Har valgt å ta med et bilde som beskriver meg litt, er glad i lesing og bading, oftest ikke samtidig.

Siden ungdomskolen har jeg vært usikker, men samtidig sikker på hva jeg vil bli, det vil si, jeg visste at jeg ville jobbe med mennesker. Startet på helse og oppvekst, gikk så videre på barn og ungdom, trivdes ikke i barnehage, men elska å jobbe på barneskole. Fant så ut at jeg ville gå direkte over på påbygg for å kunne ta høyere utdanning, jeg skulle bli lærer. Det gikk ikke som planlagt, kortversjonen er at jeg ikke klarte fireren i matte.

Så, hele planen for fremtiden gikk i dass, hva nå?
Jeg har nå brukt fem år på VGS, det føles bortkasta, det gjør det. Men etter litt krisetanker og søking etter alternative studier blir jeg gjort oppmerksom på at det er mulig å utdanne seg innenfor skolebibliotek, perfekt, tenker jeg. Det kan jo være spennende, kombinasjon av to områder jeg interesserer meg for, kan det bli bedre?

Innenfor skolebibliotekkunnskap er jeg interessert i å utvikle kompetansen min på de fleste, eller egentlig alle områder. Starta rett på studiet her fra videregående, uten egentlig noen form for kunnskap fra før av. Alt jeg hadde av erfaring var fra å bruke stort sett alle fritimer på skolebiblioteket. Fra i fjor ble jeg kjent med mye litteratur jeg ellers aldri ville oppdaga, billedbøkene fra Gro Dahle, for eksempel, fantastiske bøker jeg ellers aldri ville snublet over. I fjor ble jeg spesielt engasjert i kapitlene om estetisk og efferent lesing, det var interessant. I år ser jeg frem til å bli kjent med biblioteksystemer, kunnskap om ulike måter å bruke skolebiblioteket, og så klart praksisen.

Dette blir mitt andre år på studiet, jeg tok 2’ern i fjor og trivdes godt. Fikk da utvidet kompetansen på litteraturen som finnes for barn og unge, samtidig som jeg fikk kjenne på hvordan det er å være student. Det var for min del ikke så ulikt de to årene jeg hadde med koronaskole, men dette var da fag jeg likte bedre og hadde lettere for å sette meg ned med på eget initiativ.

Nå kjennes det faktisk helt greit ut at jeg ikke klarte den fireren i matte på videregående. Etter alt jeg lærte i fjor, og etter å ha lest bibliotekplanen for kommunen min er jeg mer engasjert og gira på å få jobba med skolebibliotek. Skolen trenger skolebibliotekaren, ikke bare gymlæreren som har fått tildelt sine fire ekstra timer i uka til arbeid i skolebiblioteket. Jeg vil at skolebiblioteket skal være en trygg havn for alle, jeg vil at elevene skal komme inn i et rom som skiller seg ut fra klasserommet, et rom som kan gi et avbrekk, men samtidig fungere som en læringsarena for de som har behov for det. Jeg ønsker et skolebibliotek det ikke er flaut å gå på, opplevelsen i og av biblioteket skal være god. Et godt skolebibliotek for alle krever kompetanse. Derfor har jeg valgt å studere Skolebibliotekkunnskap.

2 Comments

Filed under Uncategorized

Hei, første klasse!

Husker dere bøkene vi har lest om Tiril og Oliver? Jeg skal fortelle dere litt om ei bok i serien om detektivbyrå nr. 2 som vi ikke har lest enda. Vi har til nå vært med Tiril, Oliver og Åtto på å løse to saker, den første var «jakten på enhjørningen» og den andre var «operasjon plastpose». Nå skal jeg fortelle litt om «operasjon tordensky» som er den neste boka vi skal lese sammen. Her er et bilde av den:

I operasjon tordensky møter vi også Tiril, Oliver og Åtto. Denne gangen er det tyverier i Elvestad som gjør at vennene våre drar ut for å finne ut av hva som skjer. Det er en rekke tyverier på kort tid. Tiril og Oliver er raskt på saken og samarbeider med politiet. Noe av det som blir stjålet er en varebil, tomflasker og sukker. Henger tyveriene sammen? Det må vi lese boka for å finne ut av!

Denne boka passer godt for dere som likte de andre bøkene vi har lest i høst. Boka er spennende og kanskje til tider litt skummel. Om dere vil kan dere se flere bøker fra Detektivbyrå nr. 2 her.

Gleder meg til å lese videre med dere!

3 Comments

Filed under Uncategorized