«Jeg synes det er flaut å gå på skolebiblioteket.»

Hei, Bloggen!
Jeg har alltid elska å lese bøker. I motsetning til venninna mi som er sitert over her har skolebiblioteket vært en trygg havn for meg gjennom en kaotisk hverdag, helt fra barneskolen, frem til jeg var ferdig med videregående skole. Det er noe med det å være omgitt av bøker, tror jeg.

Har valgt å ta med et bilde som beskriver meg litt, er glad i lesing og bading, oftest ikke samtidig.

Siden ungdomskolen har jeg vært usikker, men samtidig sikker på hva jeg vil bli, det vil si, jeg visste at jeg ville jobbe med mennesker. Startet på helse og oppvekst, gikk så videre på barn og ungdom, trivdes ikke i barnehage, men elska å jobbe på barneskole. Fant så ut at jeg ville gå direkte over på påbygg for å kunne ta høyere utdanning, jeg skulle bli lærer. Det gikk ikke som planlagt, kortversjonen er at jeg ikke klarte fireren i matte.

Så, hele planen for fremtiden gikk i dass, hva nå?
Jeg har nå brukt fem år på VGS, det føles bortkasta, det gjør det. Men etter litt krisetanker og søking etter alternative studier blir jeg gjort oppmerksom på at det er mulig å utdanne seg innenfor skolebibliotek, perfekt, tenker jeg. Det kan jo være spennende, kombinasjon av to områder jeg interesserer meg for, kan det bli bedre?

Innenfor skolebibliotekkunnskap er jeg interessert i å utvikle kompetansen min på de fleste, eller egentlig alle områder. Starta rett på studiet her fra videregående, uten egentlig noen form for kunnskap fra før av. Alt jeg hadde av erfaring var fra å bruke stort sett alle fritimer på skolebiblioteket. Fra i fjor ble jeg kjent med mye litteratur jeg ellers aldri ville oppdaga, billedbøkene fra Gro Dahle, for eksempel, fantastiske bøker jeg ellers aldri ville snublet over. I fjor ble jeg spesielt engasjert i kapitlene om estetisk og efferent lesing, det var interessant. I år ser jeg frem til å bli kjent med biblioteksystemer, kunnskap om ulike måter å bruke skolebiblioteket, og så klart praksisen.

Dette blir mitt andre år på studiet, jeg tok 2’ern i fjor og trivdes godt. Fikk da utvidet kompetansen på litteraturen som finnes for barn og unge, samtidig som jeg fikk kjenne på hvordan det er å være student. Det var for min del ikke så ulikt de to årene jeg hadde med koronaskole, men dette var da fag jeg likte bedre og hadde lettere for å sette meg ned med på eget initiativ.

Nå kjennes det faktisk helt greit ut at jeg ikke klarte den fireren i matte på videregående. Etter alt jeg lærte i fjor, og etter å ha lest bibliotekplanen for kommunen min er jeg mer engasjert og gira på å få jobba med skolebibliotek. Skolen trenger skolebibliotekaren, ikke bare gymlæreren som har fått tildelt sine fire ekstra timer i uka til arbeid i skolebiblioteket. Jeg vil at skolebiblioteket skal være en trygg havn for alle, jeg vil at elevene skal komme inn i et rom som skiller seg ut fra klasserommet, et rom som kan gi et avbrekk, men samtidig fungere som en læringsarena for de som har behov for det. Jeg ønsker et skolebibliotek det ikke er flaut å gå på, opplevelsen i og av biblioteket skal være god. Et godt skolebibliotek for alle krever kompetanse. Derfor har jeg valgt å studere Skolebibliotekkunnskap.

2 Comments

Filed under Uncategorized

2 Responses to «Jeg synes det er flaut å gå på skolebiblioteket.»

  1. Herlig bilde 🙂 Så flott at du fikk snudd noe negativt til noe positivt, når hele planen gikk i dass. Det er forståelig at ting av og til føles bortkastet, men heldigvis så er det jo sjeldent det. Det å ha prøvd ulike retninger er verdifullt, og en erfaring du tar med deg. Både i livet og i et skolebibliotek er det viktig å ha erfaring med mange forskjellige ting, da er man jo mer kunnskapsrik og empatisk i møte med andre. Det er visst mange små marginer i livet, for firerkravet ble vel lempet på rett etter at du begynte på skolebibliotekkunnskap? Du kan jo holde muligheten åpen med tanke på å bli lærer, hvis du ønsker det på sikt. Hilsen en lærer som nå tar skolebibliotekkunnskap 😉

    Når det er sagt så høres det ut som det å studere skolebibliotekkunnskap og jobbe i et skolebibliotek, absolutt er noe for deg. Du er godt i gang med studiene, du har et positivt personlig forhold til biblioteket, i tillegg til mange målrettede tanker om hva et bibliotek skal romme. Det at skolebiblioteket skal være et avbrekk for elevene er viktig å få til og noe å videreutvikle.

    I tillegg så tenker jeg at du må få brukt lærerspiren i deg og jobbe med å skape en god læringsarena. Kanskje det å utvikle pedagogiske opplegg i samarbeid med lærerne kan være en viktig del av bibliotekets planarbeid for din del. Det å være en støttespiller for lærere og elever faglig, kan være med på å utvikle skolens kultur på en positiv måte. Hva med å ta tak i estetisk og efferent lesing og lage et opplegg rundt det? Ellers er det jo alltid viktig å jobbe med kritisk tenkning og rette søkelys på hvor mye fake news vi møter hver dag.

    Takk for at jeg fikk lese din historie om hvorfor du valgte å studere skolebibliotekkunnskap. Gøy å høre at du nå er gira og engasjert. Lykke til med fortsettelsen på studiene og veien mot å bli skolebibliotekar!

  2. Hei, og takk for at du deler dine tanker om studiet og veien din dit.

    Det finnes lite som kan måle seg med det å være omgitt av bøker!

    Fra en annen som heller ikke kunne vise til denne fireren i matte: Dine år på vgs er absolutt ikke bortkastet. Uansett hva du har vært med på, hva du har sett, hørt og erfart, så har det gjort deg til den personen du er i dag. Og det er jammen ikke sikkert du hadde sett muligheten for å kunne jobbe så tett med barn, bøker og formidling, dersom veien hadde vært annerledes. Og det er veldig godt å lese at det nå er helt greit med mangelen på fireren. For gjennom det jeg leser, kommer du til å bli en formidabel formidler, en som ser de enkeltes behov, og som vil klare å gi leseglede til mange som kanskje ikke hadde funnet den uten deg. Du vil bli en trygg havn for mange!

    Jeg heier på deg, og ønsker deg enormt lykke til.

    Mvh Connie

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.