Tonje Glimmerdal av Maria Parr – en bokpresentasjon for elever (oppgave A)

Har du hørt om Glimmerdalen? Kom, bli med dit, så skal jeg fortelle deg mer om hvem vi kan møte der!

I Glimmerdalen bor 10 år gamle Tonje, og hun er det eneste barnet i bygda. Hun er høylytt, nysgjerrig, uredd, bryr seg om de rundt seg og er kanskje også litt veslevoksen? Av tantene sine, Eir og Idun har hun skjønt hvor viktig det er med «fart og sjølvtillit», og det har Tonje mer enn nok av.

Tonje bor på gård sammen med mamma og pappa, og siden mamma ofte jobber langt av gårde, er det som regel bare pappa og Tonje som er hjemme. Heldigvis kjenner Tonje alle i bygda, og er stadig rundt på besøk hos den ene og den andre. Bestevennen til Tonje heter Gunnvald, og han bor rett over gata. Han er kanskje ikke en helt vanlig bestevenn, han er nemlig 74 år! Selv om aldersforskjellen er stor, har Tonje og Gunnvald det veldig hyggelig sammen. De kan også småkrangle litt, er brutalt ærlige med hverandre, og støtter hverandre i smått og stort.

Til sin store overraskelse oppdager Tonje at Gunnvald skjuler noe viktig og stort for henne, som hun er nødt til å komme til bunns i. I tillegg har bygda en lite sjarmerende campingplass-eier, Klaus Hagen, som ikke er særlig hyggelig mot Tonje. Klaus vil gjerne utvide campingplassen på måter Tonje er veldig uenig i. Han elsker penger og misliker barn, så her får Tonje mye å bryne seg på.

Kan hun klare å rydde opp der de voksne ikke tør å ta kloke valg, eller rett og slett ikke tar hensyn?

Forfatteren av boka «Tonje Glimmerdal», heter Maria Parr, og er av mange beskrevet som en av de beste barnebokforfatterne Norge har. Hun har også gitt ut andre bøker du kanskje har hørt om, som Vaffelhjarte og Keeperen og havet. Eller så har du kanskje sett Vaffelhjarte på NRK? Maria Parr skriver et fantastisk, sprudlende nynorsk, og dersom du er mest vant med bokmål, og synes det er litt uvant i starten av boka, kan du kanskje prøve å høre lydboka mens du følger godt med i boka du låner her på biblioteket, og så lese videre selv? Eller du kan bare sette i gang med boka som den er, den har godt driv og det skjer masse, så jeg blir ikke overraska om du blir helt oppslukt. (Spør en voksen om du lurer på noen ord!)

Kanskje blir du glad i Tonje Glimmerdal, og Maria Parrs måte å skrive på? Når du har lest ferdig historien fra Glimmerdalen, kan du også låne den nye boka fra Maria Parr. Den heter «Oskar og eg» og her kan du lese litt om den, og også se bilde av forfatteren og noen illustrasjoner fra boka:

https://www.nrk.no/kultur/anmeldelse_-oskar-og-eg-av-maria-parr-1.16511292

Studier i skolebibliotekkunnskap – veien hit og veien videre

Bilde hentet fra pixabay.com

Som barn var det å få besøke skolebiblioteket omtrent så nært himmelen jeg kom.

Med en særegen lukt, stemning, ro, og ikke minst den lese-rikdommen som bøkene bød på, opplevdes det som at skolebiblioteket ønsket meg varmt velkommen.

Den dedikerte skolebibliotekaren så lesegleden, og i dét lå en omsorg som gjorde henne til en ekstra trygg voksen. Hun kom stadig med treffende boktips, holdt behagelig ro og orden, og med en utrolig timing og teft åpnet hun høytidelig døra til ungdomsskolebiblioteket når hver og en av oss ble klare for det.

Det opplevdes som at hun hadde et hav av tid til å se og veilede oss. Det var ren leseluksus!

Om bakteppet for min vei til studiene i skolebibliotekkunnskap kan virke drømmende, er virkeligheten desto mer konkret og praktisk. Etter to tiår som administrasjonsmedarbeider, for det meste i en ungdomsorganisasjon, har jeg nå satt meg på skolebenken. At valget falt på skolebibliotekkunnskap, skulle jeg gjerne hvisket den unge Pernille i øret, midt i lese- og lånegleden på 90-tallet.

I 2022 er det dessverre litt mindre sannsynlig at grunnskoleelever spesielt vil trekke fram at en skolebibliotekar har et hav av tid til å bistå elever som besøker skolebiblioteket. Vi vet at skolebibliotekarene i snitt har et lavt timeantall tilgjengelig, i gjennomsnitt ikke mer enn 5,4 timer ukentlig for grunnskolene. (Hoel, T, Rafste, E. T., Sætre T.P. (2008). Opplevelse, Oppdagelse, Opplysning. Fagbok om skolebibliotek.)

Med disse rammevilkårene må man være ekstra kreativ og kompetent for å kunne være en best mulig ressurs for elevene og lærerne, og en solid utdannelse i skolebibliotekfaget er en stor styrke i så måte.

Som fersk student er jeg nysgjerrig på å lære mer om leseopplæring, leseglede og lesekultur. Jeg håper å lære mer om hvordan biblioteket kan gi opplæring i digital dømmekraft og hvordan være en naturlig og relevant samarbeidspartner for lærere i arbeidet med kompetansemålene. Ikke minst ser jeg også frem til å fordype meg mer i litteratur tilpasset målgruppen. Hva er utdatert og passer best som gode minner for eldre «lese-generasjoner»? Hva fenger og favner barn og unge, gutter og jenter, akkurat nå?

Som merkantilt ansatt i hele mitt arbeidsliv, har jeg også en interesse for det som av mange kanskje sees på som den «tørrere» delen av fagfeltet. Nysgjerrigheten på klassifiseringssystemer er vekket, og jeg ser frem til å sette meg inn i hvordan et skolebibliotek best kan organiseres og systematiseres.

Avslutningsvis vil jeg dele en lenke fra Norsk bibliotekforening, med budskapet «En lesende befolkning er en opplyst befolkning». Her trekkes behovet for en «leselyststrategi» frem, samtidig som det settes fokus på at hele samfunnet sammen har et ansvar for leselyst og leseferdigheter.

Gjennom studiene i skolebibliotekkunnskap forventer jeg å styrke kunnskapen og kompetansen på feltet, slik at jeg kan få ta del i dette samfunnsoppdraget. Jeg håper å kunne bli en døråpner til litteraturen og lesegleden. Antakelig vil det ikke være med følelsen av et hav av tid til den enkelte som besøker biblioteket. Men la oss håpe på at det blir i en skolebibliotek-hverdag som i fremtiden prioriteres både politisk og økonomisk, til glede og nytte for hele samfunnet.