Hei dere! 

Hør her’a!

Jeg vil presentere en dagsaktuell bok for dere som dere kanskje har hørt om, men ikke visst at egentlig er en bok. På kino nå om dagen går filmen “Hør her’a!” Mange av dere har kanskje sett den allerede? Filmen er basert på boken med samme navn, skrevet av Gulraiz Sharif og utgitt i 2020. 

Hør her'a! av Gulraiz Sharif (Innbundet)
Bilde er hentet fra https://cappelendamm.no/sek-asset/products/9788202648121.jpg?w=436

Den handler om norsk-pakistanske Mahmoud som er 15 år gammel, og som bor i Oslo. Der bor han sammen med sin mor, far og lillebror Ali. De har en leilighet i 12. etasje i en høyblokk på Oslos østkant. Gjennom Mahmoud får vi en syn på norsk kultur som hytteferie med utedo og karri i fiskebollesausen

Vi treffer Mahmoud på starten av sommerferien sin. I ferien skal de få besøk av onkelen hans, ji. Han er storebroren til faren hans, og moren stresser for at alt skal være perfekt når han kommer. Siden faren hans jobber hele tiden, har Mahmoud fått i oppdrag å vise frem Oslo for onkelen og lære han om Norge. Han får høre om pappapermisjon, se solbadende kvinner i parkene, nudister, og høre om Siv og Erna som ikke vil ha han i Norge. Onkelen jobber i Pakistan med å lage rideutstyr. Det er i alle fall det han tror han lager, fram til Mahmoud og onkelen blir tilskuere til en Pridelignende parade. Da innser onkel at utstyret blir brukt til noe helt annet..!

Lillebroren til Mahmoud, Ali, har en hemmelighet. Mahmoud lurer veldig på hva det er som gjør at han virker så trist og redd når de er i moskeen og ber. «Bhai, sier Ali. – Elsker Gud alle mennesker? […] -Jaja, seff han elsker deg like mye, sier jeg. – Hvorfor det, har du drept noen? Nei! Har du rana bank? Nei, ikke sant. Så hvorfor skal han ikke elske deg? (s. 54) Sannheten overrasker, og setter hele familien på prøve. Boken setter søkelyset på et tema man kanskje ikke er vant til å høre om i den muslimske kulturen, men som kan være vanskelig uansett hva man tror eller ikke tror på.

Gulraiz Sharif har et muntlig og ungdommelig språk. Mahmoud snakker og forteller til deg som leser, og det er for gjort og fordype seg i boken og glemme omverdenen. Hvis du foretrekker å høre lydbøker i stedet for å lese selv kan jeg på det varmeste anbefale å høre «Hør her’a!» som lydbok. Det er Nahom Feshatzion som leser boken, og han gjør det med en slik innlevelse at man levende kan se for seg Mahmoud der han sitter på benken foran blokka med kompisen Arif mens moren roper ned til han fra 12. etasje og forteller hele nabolaget om farens mageproblemer;

«Hent litt Bulletchili også. Og ikke glem Naturell yoghurt. Faren din får blod i avføringen hvis jeg putter ren chili i maten! Jeg må blande med yoghurt, da han får balanse i magen. (s. 12)

Blir du nysgjerrig på hva hemmeligheten til lillebror er? Vil du lese en bok som får deg til å smile på hver side, og som samtidig tar opp et viktig tema om identitet som får deg til å tenke over livet? Da bør du hive deg over «Hør her’a!» Lydboken finner du blant annet hos Storytel: https://www.storytel.com/no/books/h%C3%B8r-her-a-1143964

God lesing :D!

5 tanker om “

  1. Hei Silje

    Det var veldig moro å lese innlegget ditt, og her har du også fått gode tilbakemeldinger fra medstudentene dine!

    Jeg synes du henvender deg til målgruppa på en veldig fin måte. Du balanserer også godt i hva du presenterer av boka og hva du holder tilbake. Det fungerer veldig bra å gi en liten «smakebit» i form av et sitat fra boka. Kanskje skulle du gjort det enda mer, for eksempel der du skriver om språket i boka?

    Det er en god attest når medstudenten din får lyst til å lese boka etter å ha lest hva du skriver om den. På samme måte tror jeg dette kan vekke nysgjerrighet hos unge lesere.
    Det at du velger å begynne med filmen kan være et godt grep. Mange unge har jo et sterkere forhold til film enn bøker, og mange ganger møter de fortellingene aller først der. Samtidig er jo dette en relativt ny film som nok ikke alle enda har rukket å få med seg. Kanskje skull du ha begynt med å introdusere filmen, gjerne også med et bilde av filmplakaten i tillegg til bokforsiden?

    Til slutt vil jeg si at du skriver levende og godt! Innlegget har en god flyt og du bruker et klart og tydelig språk som kommuniserer godt!

    Nydelig jobba. Jeg håper kanskje dette også gav litt mersmak på å skrive blogg.

    Det var fint å lese!

    Beste hilsen Elin 😊

  2. Veldig fin og dekkende oppsummering her: «Vil du lese en bok som får deg til å smile på hver side, og som samtidig tar opp et viktig tema om identitet som får deg til å tenke over livet? Da bør du hive deg over «Hør her’a!»»
    Handlingsreferatet er godt og med god lengde, og det er fint at du også tar med at Sharif har et muntlig og ungdommelig språk.
    Detaljen om onkelens ‘rideutstyr’ kan nok være rimelig fornøyelig for rette aldersgruppe 😉
    (Legger den inn på nytt siden den forrige ble anonym da jeg ikke var logget inn, den første kan du bare slette)

  3. Veldig fin og dekkende oppsummering her: «Vil du lese en bok som får deg til å smile på hver side, og som samtidig tar opp et viktig tema om identitet som får deg til å tenke over livet? Da bør du hive deg over «Hør her’a!»»
    Handlingsreferatet er godt og med god lengde, og det er fint at du også tar med at Sharif har et muntlig og ungdommelig språk.
    Detaljen om onkelens ‘rideutstyr’ kan nok være rimelig fornøyelig for rette aldersgruppe 😉

  4. Dette var en av bøkene jeg ikke hadde lest enda, men etter å ha lest innlegget ditt, ble jeg superinspirert og kastet jeg meg over lydboken. Jeg tenker at jeg vet hva som er lillebrors hemmelighet, men samtidig så er jeg veldig nysgjerrig på om jeg tar feil.
    Jeg visste faktisk ikke at det er kommet film av boka, så jeg fikk en omvendt oppdagelse av formidlingen din om at det er en bok. Så da er det bare å få hørt/lest ferdig, og deretter ta meg en tur på kino!

  5. Hei Stine!
    Så kjekt å lese blogginnlegget ditt! Jeg synes det er mye bra med teksten din. Du inkluderer små utdrag fra boka, noe som kan pirre elevenes nysgjerrighet. Spesielt godt likte jeg utdraget om faren sine mageproblemer. Det er sikkert mange elever som vil trekke på smilebåndet av det, og som får lyst til å lese hele boka fordi de skjønner at det er en morsom bok. Jeg likte også godt at du hadde med en link til hvor en kan få boka opplest. Dette vil bidra til at elever som av ulike årsaker foretrekker lytting fremfor lesing også får oppleve boka.

    Hvis du skulle forbedre teksten din, ville jeg kanskje prøvd å omformulere den første setningen. Du skriver at du vil presentere en dagsaktuell bok som elevene kanskje har hørt om, men som de kanskje ikke vet er en bok. Mener du at de kanskje har hørt om filmen, men ikke vet at den er basert på ei bok?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.