Det som definitivt er viktig for at jeg skal kunne fremstå som en profesjonell lærer er å skape gode og positive relasjoner med elever, kolleger, foreldre og foresatte. Er det noe jeg har skrevet mye om på denne plattformen, så er det nettopp relasjoner. Jeg vil være en autoritativ lærer som balanserer mellom å være en omsorgsperson, kunnskapsformidler og en leder. Jeg vil skape struktur og orden, men samtidig ha gjensidig respekt i klasserommet. For meg er det også viktig å ha god samarbeid med hjemmet. I mine tanker er den profesjonelle lærer en som har god dialog med hjemmet, og som kontinuerlig gir hjemmet en oversikt eller plan over hva som foregår i skolehverdagen.
En annen ting er at jeg, som profesjonell lærer, sitter inne med den kunnskapen det forventes at jeg har. At jeg følger den nasjonale læreplanen, men også tolkninger av den lokale. Jeg vil veilede og hjelpe elever mot å nå kompetansemålene i fagene ved å følge Opplæringslova $1-3 om tilpasset opplæring. Jeg vil lage undervisningsopplegg som treffer alle elever, som er varierte og lærerike. Jeg vil at elevene skal møtes på deres premisser, og jeg vil hjelpe de med å utvikle seg mot det integrerte mennesket som nevnes i Kunnskapsløftes generelle del.
Jeg syntes også det er viktig å nevne samarbeid i team, som jeg nevnte kort i forrige innlegg. Å arbeide i team kan være verdifullt. Man kan bidra til å påvirke og utvikle andres (og egen) undervisning i klasserommet for at elevene skal få mest mulig utbytte av undervisningen. Og det er gjennom samarbeid at man utvikler felles visjon og verdier, og et samarbeid om hvordan man skal best mulig skal kunne arbeide sammen mot et felles mål eller en felles visjon (Jensen & Aas, 2011, s. 85)
Kilder:
Jensen, Ruth & Aas, Marit. (2011). Å utforske praksis. Oslo: Cappelen Damm Akademisk
https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1998-07-17-61#KAPITTEL_1