En fin dag på kurs

Hei, dere!

I dag har jeg vært på kurs hele dagen. Jeg elsker kurs! Stort sett. Hvis de er nyttige, og folka som er med er greie.

Kurset i dag var nettopp slik, nemlig «Presentasjonsteknikk for skolebibliotekarer» som ble tilbudt av Bibliotekarforbundet, der jeg er studentmedlem.

Presentasjonsteknikk, spør du? Ja, det er nyttig. Jeg vet ikke hvordan det er med dere, men jeg har ikke så mye erfaring med å holde presentasjoner for elevene, så jeg hoppet på det med det samme invitasjonen ble sendt ut. Her ville alt bli bra, tenkte jeg, som har et utgangspunkt nesten på null. Og det ble bra!

Photo by Josh Hild on Unsplash

Dessverre fikk vi ikke møtt hverandre på ordentlig, ordentlig, for det var på Zoom, med alle de ulempene som ligger i å sitte på videokonferanse hele dagen og bare se hverandre i ei lita rute *), ikke småprate i kaffepausen og lunsje sammen… Men likevel, det var en fin dag. Og så pleier det å være hyggelig å være sammen med andre bibliotekarer! Flere ganger i løpet av dagen ble vi delt inn i grupperom, og vi beholdt de samme gruppene hele dagen, og det var fint, for da ble vi litt kjent og tryggere på hverandre etter hvert som dagen skred fram. De fleste deltagerne var bibliotekarer i videregående skole, men jeg håper og tror at vi fikk delt noen nye perspektiver med hverandre innad i gruppa og at min bakgrunn som grunnskolebibliotekar også hadde verdi.

A propos verdi:

Vi må vite hvilken verdi vi har i vår rolle som skolebibliotekarer, dere. Et gjennomgangstema er at lærere og ledelse ikke vet hva vi kan og ikke bruker skolebibliotekarenes kompetanse. Vi er kjempeviktige, men vi er usynlige! Det å bli sett og anerkjent er en stor utfordring, men vi må først bli bevisst på våre egne styrker og egen verdi før vi kan forvente å bli verdsatt av andre.

Photo by Ben White on Unsplash

Enten du er medstudent her ved UiA eller skolebibliotekar ute i felten – husk at din kompetanse er verdifull. Framsnakk deg selv! Og når du har blitt trygg på hva du kan og hvem du er, så spiss albuene og få de du jobber med til å se det også. Vi skal være spesialister på vårt felt, og hvilken nytte er det i å være spesialist dersom vi blir sittende på kontoret og samle støv?
Du er en superhelt, kjære deg! Men du må ta steget ut av Smallville.

Så nå har jeg fått tips til hvordan jeg kan holde gode presentasjoner for elevene – og jeg har fått en boost som skolebibliotekaktivist. Booyah!

Ja det var 27.januar 2022. Nå er det kveld, og nå skal jeg runde av denne dagen med… å lese! Ikke fag, bare kos.

Legg gjerne igjen en kommentar om hvordan dere opplever at skolebibliotekaren blir sett og verdsatt. Er det like dystert der ute som det virker?


* (Jeg hater forøvrig å være på video fra laptoppen min, for kameraet sitter nede i tastaturet. Seriøst, hva for slags dustedesign er det? Jeg får aldri sett folk i øynene, selv om jeg aldri så mye prøver, og er det i det hele tatt mulig å finne en mindre flatterende vinkel enn nedenfra? Dobbel- og trippelhakene ser større ut enn hele resten av hodet, og neseborene mine er ikke så lekre selv på den beste dag. Hvordan har dette vært i koronatidene med folk som faktisk har sittet i karantene og vært snørrete? Jeg er i det store og hele ikke fan av å forby ting jeg ikke liker, men vurderer å gjøre et unntak for kamera i tastaturet.)

Leave a Comment

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.